Günümüzde pek çok öğrenci mezun olduğunda daha rahat iş imkanlarını sahip olmak, eğitimini daha üst bir noktaya çıkarmak için, yeni kültürler ve yeni insanlar tanımak için uluslararası eğitim veren kurumlara başvuruyor. Yaşam şartlarının pahalılığından dolayı çoğu öğrenci için Yurtdışında Eğitim Bursu Bulmak konusu gündeme geliyor.
Öğrenciler, hedeflenen üniversitelerden finansal destek almak, kalacak yer, yemek gibi ihtiyaçlarını karşılamak için destek talep ediyorlar. Yurtdışından öğrenci kabulü yapan ülkeler çok seçicidir, kendi vatandaşına sağladığı imkanı, dışarıdan birine sağlaması için ekstra özellikler arar. Bu noktada okullar arasında ciddi bir rekabet vardır. Öğrencilere sunulan imkanlar çeşit çeşit ve karşılığında istenen yetenekler ise burs tipine göre değişkenlik göstermektedir.
Yurtdışında Eğitim Bursu Bulmak için Nereden Başlamalı?
Burs alacak öğrenciler için en önemli kritelerler en son okunan okulda alınan not ortalaması ve eğitim görecekleri ülkenin dilini iyi seviyede bilmek olmaktadır. Bunun yanı sıra her ülkede artık İngilizce eğitim veriliyor. Burs alabilmek için en azından iyi derecede İngilizce bilgisi belgelemek gerekmektedir.
Burs teklifi alabilmek için hedeflediğiniz okulların burs seçeneklerini araştırmalısınız çünkü kolay kolay bir okul, size burs teklifi etmez. Müracaatlar için başvuru tarihleri belirlerler. Ya da siz mail yolu ile o okula ulaşmalısınız. Mail ile ya da telefon ile ulaştığınızda okula kesinlikle “Burs imkânlarınız nedir?” şeklinde bir soru sormamalısınız. Çünkü sizin on dakikanızı ayırarak bilgi sahibi olacağınız böyle önemli bir konuda onlara soru yöneltmeniz pek hoş bir izlenim vermeyecektir.
Yurtdışında Eğitim Bursu Bulmak için özgeçmişiniz, sertifikalarınız, not ortalamanız, stajlarınız, dil yeterlilik belgeniz hazır olmalıdır. Özellikle mülakatlarda maddi kaygınızdan bahsetmek yerine, hedeflerinizi ve vizyonunuzu ön plana çıkarmalısınız. Burs arama süresince hep istekli olmak, okul ile yaptığınız mülakatlarda yeteneklerinizi, planlarınızı öne çıkarmak ve bu süreçteki istediğinizi sizinle mülakat yapan kişiye belirtmek çok önemlidir.
Kimlerin Burs Şansı Var?
Burs seçenekleri ve okul tarafından sağlanan burs tiplerine (eğitim ücretlerinde indirim, konaklama bursu gibi…) göre öğrencinin burs alma şansı değişkenlik gösterir. Genel olarak not ortalaması 4’lük sistemde 3’ün üzerinde olmalıdır. Başvuran öğrenci, TOEFL ve IELTS gibi sınavlardan en az 70 puana sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra bazı okullar kendi sınavlarını kendileri yaparlar ya da GMAT, GRE, SAT, ACT gibi sınavlardan başarı talep ederler.
Sınav sonuçlarını elde eden öğrenci, özgeçmişini hazırlayarak elindeki belgeler ile birlikte burs veren kuruma başvuru yapmalıdır. Kendini geliştirmiş her öğrenci, taleplerine göre bir okulda burs imkânı bulabilir. Maddi durumunun o okulun ücretini karşılayamayacak düzeyde olduğunu da ispatlamalıdır. Okullara göre Yurtdışında Eğitim Bursu Bulmak değişkenlik gösterir.
Kimlerin Burs Şansı Yok?
Kendini ifade edecek kadar yabancı dil hâkimiyeti olsa bile o dilde eğitim görecek, ders dinleyecek, ödev hazırlayacak kadar dil yetisi olmayan insanların yurtdışında burs şansı yoktur. Maddi durumu yetersiz insanlar mülakatlarda ya da maillerde yapacakları başvurularda aşırı talepkâr bir dil kullanırlarsa ve maddi durumun yetersizliğinden bahsederlerse, kibar, resmi bir tavır takınmazlarsa da şansları neredeyse yoktur. Not ortalamaları Türkiye şartlarında ya da kendi bölümlerinde kendi sınıflarında yüksek sayılsa bile o ülkeye göre yetersiz kalanların burs şansı yoktur. Sadece okuldaki puanları çok yüksek olan ve yabancı dil bilen bir öğrencinin stajını yapmamış ya da yarım bırakmış olması şansını öldürebilir. Stajını yapmış ve mezun olmuş, geri kalan tüm şartları sağlamış bir öğrenci mezun olmasının ardından birkaç yıl geçmiş olmasına rağmen hiçbir işte kısa süre de olsa çalışmamışsa şansı azalabilir.
Nerelere Başvuru Yapılmalı?
Türkiye’de yurtdışında burs almanız için aracı olacak pek çok eğitim ve danışmanlık şirketi vardır. Bu şirketlere başvurarak sizin için koşulları değerlendirmesini, ya da burs bulmasını talep edebilirsiniz.
Hedeflediğiniz okulların burs imkanlarını da websitelerinden araştırarak direk olarak okullara da başvuru yapmanız mümkündür. Okullar eğer burs için bütçeleri varsa okulun resmi websitesinden başvuru koşulları, burs şartları gibi konularda bilgi sağlarlar.
Ek olarak Türkiye’de bulunan bazı vakıflar, devlet kuruluşları ya da özel kurumlar yurtdışına burslu olarak öğrenci göndermektedir. Bu kurumların avantajlarından yararlanmak için de kurumların websitelerini takip edebilirsiniz.
Burs tipleri, katkı payı yüzdeleri ya da başvuru koşulları burs başvurusu yapacağınız ülkeye, okula ya da bölüme göre değişkenlik gösterse de karşılaşacağınız süreçler bakımından hepsi benzerdir. Fark yaratacak bir özelliğinizi öne çıkartmak, istekli olmak ve başarılarınızı belgelemek burs sürecinin olmazsa olmazıdır.