Kariyer basamaklarında hızlı yükselmenin yollarından biri yüksek lisans eğitimini yurtdışında almak olacaktır. Özellikle uluslararası bir şirkete başvurduysanız yurtdışında eğitim almak oldukça önemlidir. Yabancı dil bilmek kadar yurtdışında yüksek lisans yapmak da işe alımları hızlandırır. Bu noktada yüksek lisans yapanların içinden de sıyrılmak için yurtdışında yüksek lisans yapmak size hem yerel hem de ulusal firmalarda büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak, yabancı dilinizi mükemmel bir seviyeye getirmek, yeni deneyimler kazanmak hem de iş hayatınızdaki yükselişi hızlandırmak açısından oldukça cazip bir seçenektir. Dünya genelinde öğrenciler yüksek lisans dalı olarak en çok MBA, mühendislik ve IT gibi programları tercih ederler.
Yüksek lisans için en çok tercih edilen ülkeler arasında İngiltere gelir. Çünkü İngiltere’de yüksek lisans yapmak için uygulanan master programı bir yıldır. Bunun yanı sıra Fransa, Almanya, Kanada, Amerika’da yüksek lisans yapmak için genelde iki yıllık bir süre olup, nadiren bazı bölümlerde bir, bir buçuk yıl olarak belirlenmiştir.
Yurtdışında Yüksek Lisans Nasıl yapılır?
Bilgi ve teknoloji çağında yaşamamızın getirileri ile birlikte lisans mezunu olmak tek başına bir anlam ifade etmeyebilir. Günlerinizi saatlerce test çözmeye ayırarak kazandığımız üniversitelerden mezun olunca iş kapıları tamamen açılmıyor. Ayrıca ülkemizde üniversite sayısının hızla artış göstermesiyle birlikte rekabet günden güne artmaktadır. Tercihinizi Türkiye’de yüksek lisans yapmaktan yana da kullanabilirsiniz. O da çok büyük artılar katar. Yurtdışında yüksek lisans için istenen evraklar hemen hemen hangi ülke olursa olsun çok değişiklik göstermemektedir. GMAT, GRE gibi bir sınavdan skor almanız, gideceğiniz ülkenin dilini bildiğinizi ispatlayan bir sınavdan geçmeniz en önemli başvuru kriteri ya da başvuru evrakları arasındadır.
Yurtdışında yüksek lisans adımına atmadan önce en önemli kriter, eğitim alacağınız bölüm ve eğitim alacağınız bölgeye karar vermelisiniz. Eğitim alacağınız bölüme karar verdikten sonra ekonomik olarak yüksek lisans eğitimine ayıracağınız tutar üzerinden ülke araştırması, yüksek lisans bursu araştırması yapabilirsiniz. Bu şekilde hem ekonomik anlamda hem de geleceğinize uygun bir bölüm okumak anlamında kararlı ilerlemiş olursunuz.
Yüksek Lisans Başvuru Şartları
Türkiye’ de dört senelik bir üniversiteden mezun olmanız ve son sınıf olmanız gerekir. Not ortalamanız 4 üzerinden en az 2.20 ve üzeri olmalıdır. Yurtdışında herhangi bir eğitimde olduğu gibi, master yapmak için de okuyacağınız bölümün eğitim dilini bilmeniz gerekir. Bu dili bildiğinizi belgeleriyle ispatlamanız ve yurtdışında master yapacağınız kuruma sunmanız gerekir. Profesörden olması tercih edilmekle birlikte iki akademik referansınızın olması gerekir. Düzgünce hazırlanmış bir adet CV (özgeçmiş) ile birlikte bir de niyet mektubu yazmalısınız. Neden yüksek lisans yapacağınızı, neden o okulu tercih ettiğinizi, neden “o” bölümü tercih ettiğinizi belirtmelisiniz. Tüm bunları İngilizce yazmalısınız.
Master Eğitimi Sonrasında Bir yıl Çalışma
Okulunuz bittikten ve mezun olduktan sonra dilerseniz yurtdışında bir yıl çalışma izni için başvurabilirsiniz. Birçok genç bu şekilde iş hayatlarına ilk adımı yurtdışında atıyorlar. Eğitim gördüğünüz alandaki diploma ile birlikte başvurunuzu yaparak işe koyulabilirsiniz. Örneğin Amerika’da yüksek lisans yaptıktan sonra çalışmak için OPT ve CPT izinleri hem üniversite öğrencileri hem de yeni mezunlar için alınabilecek izinlerdir.
Yurtdışında yüksek lisans yapmak göründüğü kadar zor değildir. Başarınızı ispatlarsanız çeşitli burs seçenekleri de karşınıza çıkabiliri. Önemli olan en verimli alanınızı bulmak ve ona göre bir okul tercih etmek. Fiziksel ve sosyal şartları size en uygun okulları araştırarak işe başlayabilirsiniz. Yüksek lisans bir konuda uzmanlaşmaktır. Bu yüzden gerçekten istediğiniz bir alana yönelin. Yeni kültürler tanıdıkça, eğitim kalitenizi yükselttikçe bakış açınız genişleyecektir ve refah düzeyiniz artacaktır.