Alman lise bitirme sınavı olarak adlandırılan Abitur (Hochschulreifeprüfung – Yüksek Okul Olgunluk Sınavı), bir diploma programı olarak nitelendirilir. Alman eğitim sisteminin bir parçası olması nedeniyle sadece Almanya yüksek okullarına giriş için geçerli olduğu düşünülse de Amerika Birleşik Devletleri ve birçok Avrupa ülkesinde tanınmaktadır. Programın ana amacı, lise öğrencilerinin yüksek eğitime hazırlık seviyesinin ölçümü; Alman literatüründe “Hochschulreifeprüfung” Yüksek Öğrenime Giriş Sınavı olarak kabul görür. Geçerliliği adına bir ipucu özellikle almanca dışında eğitim almayı planlayan adaylar için önemlidir. Abitur programına destek veren ancak İngilizce eğitim verem üniversiteler, sınavda alınacak puanların yanı sıra uluslar arası geçerliliği bulunan IELTS ve TOEFL dil sınavlarından da başarı beklemektedir.
Birçok Avrupa ülkesinde, ABD ve ülkemizde lise bitirme sınavları ve ABİTUR’a giren öğrenciler, Almanya’da dışında İsviçre ve Avusturya’da alman öğrencilerinin seviyesinde eşitlik elde ederler. Bu üç ülkede aldıkları yüksek öğrenim notları geçerli sayılıyor. Sadece daha önce bahsedilen dil faklılıkları gereği ekstra dil bilgilerini ispat etmeleri gerekiyor.
Abitur Diplomasına sahip olmak!
Abitur diplomasına sahip olmak için lise seviyesindeki Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, İngilizce ve doğal olarak Almanca derslerinden, 12. Sınıfta eğitim alan öğrencilere yazılı sınav yapılıyor. Sınavlar, genellikle Şubat ayında yapılıyor. Fen bilimleri ders sınavları için öğrenci kendi isteğiyle bir ders seçebiliyor. Mayıs ayında sözlü için başka fen dersleri ve temel derslerden sözlü sınav yapılıyor. Sözlü sınav ve yazılı ile elde edilen puanlar Abitur değerlendirmesinde sadece yüzde 50’lik dilimi belirliyor. Diğer yüzde 50’lik dilim, öğrencinin Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, İngilizce, Almanca derslerinden 11 ve 12. Sınıflarda elde ettikleri notlardan elde ediliyor. Abitur diplomasını elde etmek için yapılan yazılı sınavlar, derslerin farklılıkları gereği öğrencinin kendi sınıfında 4 ila 6 saatlik sürelerde yapılıyor.
Alman orta öğretim not düzeninde notlar, 1’den 6’ya kadar değerler alır. Burada 1 en iyi not, 6 ise en düşük nottur. Abitur programından yararlanabilmek için 1 ve 4 (4 dâhil) not elde etmek gerekiyor. 4 puandan az not alanlar başarısız sayılıyorlar. 1 ve 2 puanlar arasında olanlar ise Yüksek Başarı elde etmiş sayılıyor. Almanya dışında farklı bir ülkede lise bitirerek ABİTUR’dan başarı elde etmiş öğrenciler, elde ettikleri diplomalarını tüm hayatları boyunca kullanabilmekteler. Kısacası diplomanın bir geçerlilik süresi bulunmuyor.
Ülkemizde de bu diplomanın denkliğine uygun öğrenci yetiştiren ve sınav yapan okullar bulunmaktadır. Bu okullardan birisi devlet bünyesinde diğeri ise özel okul statüsünde eğitim veriyor. Devlet okulu olan İstanbul Lisesi (İstanbul Erkek Lisesi), Özel statüdeki ise Özel Alman Lisesi’dir. Her iki okul da Abitur programına öğrenci yetiştirmektedir. Genellikle yabancı dilde eğitim vermekte olsalar da Almanya dışından mezuniyet veren liseler gibi öğrencilerinin yabancı dil sınavlarına tabi olmaları şarttır. Başarılı olan yüksek öğrenim adaylarının sadece eğitim almak istedikleri ülkelerin vize işlemleri hakkında bilgi almaları ve hazırlıklarını yapmaları yeterlidir.