Amerika Birleşik Devletleri tarafından, yasal düzenlemeleri sağlanan Work and Travel programı, üniversite öğrencilerine Amerika’da çalışma imkânı sağlayan bir uygulamadır. Bu programa katılacak olan öğrenci, ancak dört aylık bir süre için Amerika da olabilir ve bu dönem, okuduğu üniversitenin yaz tatili tarihleri içerisinde olmalıdır. Öğrencilerin ise ilk merak ettikleri konu Work and Travel katılım koşulları ve şartlarının neler olduğudur. Bu konuya değinmeden önce program hakkında biraz daha bilgi vermemiz yararlı olacaktır.
Work and Travel programın yürütülmesi adına, Amerika hükümeti tarafından bazı sponsorlara yetki verilmiştir. Yine de programın yasal çerçeveler içinde yapılması ve bu konunun denetimi Amerika hükümetine aittir. Türkiye ve diğer ülkelerde programa katılmak isteyen öğrencilerin, bilgi ve destek alabilmesi adına kurulmuş olan acenteler de bulunmaktadır. Acenteler sponsorlar ile temasta olup, programa öğrenci bulmak ve tanıtım yapmak için çalışmaktadırlar. Öğrencilerin programa uygun olup olmadıklarını tespit etmek ve uygun iseler, vize ve diğer işlemler için yardımcı olmak, bu acentelerin sorumluluğu altındadır. Öğrenciler Work and Travel katılım koşulları ve başvuru süreçlerinin belirlenmesi için genellikle bu acentelerden yardım alırlar. Acenteler, başvuru yapmış öğrencilerin bilgilerini sponsorlara göndererek işlemi başlatmış olurlar. Sponsorlar öğrencilerin hazırlamış olduğu belgeleri ve öğrenciye ait bilgileri dosyalaştırarak, Work and Treval için uygun olup olmadığına karar verir. Uygun bulunan öğrencilerin SEVIS sistemine kaydının yapılması ve vize işlemlerinin başlatılması için onay vermek de, sponsorların sorumluluğundadır.
Bu aşamadan sonra acente, öğrencinin DS2019 belgesi ve gerekli olan tüm evrakları ile Amerikan konsolosluğundan randevu alarak, öğrenciyi buraya yönlendirir. Son ve nihai karar Amerikan elçiliğinde verilecektir ve buradaki kararın olumlu olması halinde öğrenci vizesini alabilir.
Work and Travel Katılım Koşulları dahilinde istenilen belgeler
Başvuru sürecinizin sorunsuz olması ve eksiksiz olarak sağlanması adına, öğrencilerden istenenler ise aşağıdaki gibidir.
-Öğrencinin en az 18 en fazla 24 yaş aralığında olması
-Akademik ortalamasının en az 2.00 ve üzeri olması.
-İletişim kurabilecek düzeyde İngilizce biliyor olması.
-Sabıka kaydının olmaması.
-Hiçbir sağlık probleminin bulunmaması.
-YÖK ün tanıdığı bir üniversitede hazırlık, 1, 2 veya 3. Sınıfta olması veya 1. Sınıf yüksek lisans öğrencisi olması
-Kesin bir şekilde ülkesine geri döneceğini kanıtlayabiliyor olması.
Bu şartlara uygunluk göstermiş öğrenciler Work and Travel katılım koşulları dâhilinde değerlendirmeye alınırlar. İstenilen bu kriterler dışında, yüksek lisans 2. Sınıf öğrencileri ve lisans programı 4. Sınıf öğrencileri de bu programa başvurabilmektedir ancak, kabul edilme şansları diğer öğrencilere oranla daha düşük olmaktadır.
Work and Treval programına seçilmiş olan öğrenciler, konsolosluk tarafından itibarlı bir eğitim kurumunda öğrenci olan ve iyi niyetli gençler konumunda değerlendirilirler. Bu programın gerçekleştirilmesinde birçok kurum ve kişi görev almaktadır. Work and Treval, öğrenciler, acenteler, sponsor şirketler, işverenler ve Amerikan konsolosluğunun, karşılıklı ve birbirinden istedikleri her türlü talebin sağlandığı, büyük bir organizasyondur. Aslında bir çeşit uluslar arası kültürel tanıtım programı olan bu uygulamada, öğrenciler bazı problemlerle karşılaşabilirler. Alışık olmadıkları çalışma hayatı, doğabilecek problemleri tek başlarına çözmek zorunda olmaları, çözümler üretmeyi öğrenmeleri gerekebilir. Öğrencilerin bunları bilerek bu programa katılmaları ve bunun bir tatil gezisi olmadığının farkında olmaları, son derece önemlidir. Tabii ki bu programın avantajları ise tartışılmaz. Yabancı dilinizi geliştirecek, Amerika’daki değişik ve yerel kültürleri tanıyacak, iş tecrübesi edinecek ve her şeyden önce kendinize karşı olan güveninizi arttıracaksınız. Tanıştığınız ve belki de ömür boyu sürecek arkadaşlıklar ve güzel anılar ise her zaman hayatınıza artılar ekleyecektir.
Röportaj : Ertuğrul Çifçi ile Work and Travel ve Amerika - Manu Eğitim
Ocak 1, 2022 at 10:54 am
[…] süreçte aslında Amerika’ya ulaşana kadar hiçbirşey pek gerçekçi gelmiyor. Work and Travel katılım koşullarını sağlıyorsanız, sürekli evrak hazırla, gönder onay bekle şeklinde geçiyor. Ben […]