Anasayfa Doktora Yurtdışında Doktora Eğitimi 

Yurtdışında Doktora Eğitimi 

8 min read
1
0
Yurtdışında Doktora Eğitimi 

Yurtdışında Doktora Eğitimi almak için başvurulması gereken programın adı PhD olarak bilinmektedir. Daha önceki yıllarda genellikle akademisyen olmak isteyen kişilerin katılmış olduğu bu program, artık kariyerinde ilerlemeyi hedefleyen ya da bir konuda uzmanlık kazanmak isteyen kişiler içinde, bir alternatif olmuştur.

Genellikle bilimsel ve bağımsız araştırmaları destekleyen bu program, lisans ya da yüksek lisans yapmış ve mezun olmuş öğrencileri kabul etmektedir. Her ülkeye göre değişen PhD programına kabul edilme şartları, bazen aynı üniversitenin fakülteleri arasında bile değişiklik gösterebilmektedir. Ancak her başvuru için ilk adım, gidilmek istenilen üniversitenin PhD süpervisor ile yani programdaki yetkili danışmanla irtibata geçmek olacaktır. Bu kişi PhD programında öğrencinin doktora hocası olacak kişidir. Bu sebeple seçtiğiniz üniversitenin uzmanlık alanının sizin doktora yapmak istediğiniz konuya uyumlu olması ve sizin iletişime geçtiğiniz PhD süpervisor’ün de uygun doktora hocası olması önemlidir. Birçok başarılı PhD başvurusu, uygun doktora hocası olmadığı için kabul edilmemektedir. Bu sebeple üniversiteye resmi başvuru yapmadan, araştırma teklifinizin PhD supervisor tarafından onaylanmasını sağlamanız doğru olacaktır.

Yurtdışında Doktora Eğitimi Başvurusu

Amerika, İngiltere, İsveç, Hollanda ve Malezya üniversiteleri başta olmak üzere, birçoğu ile PhD programına katılmak mümkündür. Phd, yani yurtdışında doktora eğitimi başvurusunda lisans veya yüksek lisans not ortalamanızın da başvurunun kabulünde önemli rol oynadığını bilmelisiniz. Bunun dışında istenilen ve gerekli olan diğer şartları da şu şekilde sıralayabiliriz;

Yapmış olduğunuz yüksek lisans ya da lisansın transkriptleri.

Almış olduğunuz akademik referanslar.

İngilizce için TOEFL ya da IELTS den yeterlilik belgeleri.

Yapacak olduğunuz araştırma konusu ile ilgili bilgi.

Yayınlanmış olan bir makaleniz veya eseriniz varsa bunun bir örneği.

Her üniversitede olmasa da, isteyen üniversitelerin sınavlarına girerek, başarı elde etmiş olmak.

İstenilen bu şartlar sağlandıktan sonra önceden PhD supervisor onayı aldığınız programa başvuruda bulunabilirsiniz.

Eğitim Nasıldır?

PhD programına kabul edilen öğrenciler, program dâhilinde araştırmaya yönelik bir eğitim almaya başlarlar. Üç ya da beş yıl sürecek olan bu Yurtdışında Doktora Eğitimi süreci, maliyetli bir süreçtir ve çok başarılı öğrenciler burs alma şansı da yakalayabilmektedir. Burs almaya hak kazanmış kişilere bursları, mali yardım şeklinde ya da asistanlık vererek üniversiteler tarafından karşılanır. Ancak PhD programına katılmış ve mezun olmuş kişiler, akademik yetkinliğe sahip olarak branşlarına uygun yüksek mevkilere gelebilmektedirler. Özellikle çok uluslu ve büyük firmaların kaçırmak istemediği kişiler olurlar ve ister özel olsun isterse kamu sektörü, bu kişilere iş alımlarında daima öncelik verilmektedir.

Yurtdışında doktora eğitimi alarak tamamlamak ise sanıldığı kadar kolay değildir. Okula kabul edilmiş olmanın, neredeyse en kolay adım olduğu daha sonradan anlaşılmaktadır. Program sürecinin başlarında araştırma metotları ve teoriler üzerine yoğun bir eğitim alındıktan sonra, her öğrencinin kendi araştırma konusu ile ilgili detaylı ve özgün bir tez hazırlaması gerekecektir. Bu seksen bin ile yüz bin kelime aralığında olması gereken tezin hazırlanması aşamasında, yüzlerce kaynak kitap ve bir o kadar da tez üzerinde kapsamlı bir çalışma yapmak gerekecektir. Tabiî ki, Phd supervisor ile birlikte hazırlanması gereken bu tezin de başarılı bir çalışma olarak kabul edilmesi şarttır.

Yurtdışında Doktora Eğitimi alarak mezun olmuş kişiler, mezuniyet sonrası genellikle üniversitelerde akademisyen olarak görev almaktadırlar. Ancak son gelişmeleri takip etmek zorunda olan IT firmaları ve uluslar arası firmaların çoğu da, kendi branşlarında PhD eğitimi almış kişileri kendi bünyelerinde çalıştırmak istemektedirler. Şu bir gerçektir ki yurt dışı doktorasını tamamlamış bireyler, hangi konu üzerinde araştırma yapmış olurlarsa olsunlar, yüksek kariyer yapma şansına sahip olabilmektedir.

Daha Fazla
Load More In Doktora

Yorum

  1. […] Asistanlık başvuruları master düzeyinde, doktora düzeyinde, öğretim asistanlığı, genel asistanlık veya araştırma asistanlığı şeklinde […]

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlginizi Çekebilir

Common Application

1975 yılında üniversite adaylarının okul seçimi ve başvuru süreçlerindeki adaletsizlikleri…