Amerika Birleşik Devletlerinde, çalışma, staj ve değişim programları dâhilinde kısa süreli vize uygulamaları geliştirmiştir. Amerika Çalışma Vizesi H1-B vizesi, özellikle çok fazla kişi tarafından talep edilen bir vize çeşididir. Göçmen statüsü elde edilemeyen kişilere yönelik Amerika’da belirli bir süre için çalışmak amaçlı yabancı ülkelerden gelen çalışanlara verilmektedir. H1-B vizesi için işverenin girişimi ve sponsorluğu gerekmektedir.
Amerika hayali için mesleki konulardaki başarılarını kanıtlamış kişilere, Amerikan şirketlerinin çalışma daveti ile verilen H1-B vizesi, devlet kurumları adına AR-GE çalışmaları geliştiren kişilere de verilmektedir.
Amerika Çalışma Vizesi H1-B Nedir?
H1-B vizesi nedir sorusunun en kısa cevabı, Özel Meslek ve Yeteneğe Sahip Kişiler için verilen kısa süreli çalışma vizesidir. Amerika’da çalışabilmenin ve mesleki yeteneğin en iyi kanıtlanabildiği çalışma izni olan H1-B vizesi; IT, Tıp, Yüksek Muhasebe ve Mühendislik, Finans gibi konularda etkili çalışmalarıyla öne çıkan kişilerin, Amerikalı işverenlerin(Bazı Devlet Kurumları Dâhil) daveti ve talebiyle alınan çalışma vizesi olarak tanımlanabilir.
H1-B Vizesinin Avantajları Nelerdir?
H1-B vizesinin avantajları tüm yurt dışı dil ve kültür olanakları gibi genel avantajlarının yanında, Green Card (Yeşil Kart) başvurusu hakkının elde edilmesinde büyük kolaylık sağlar. Ayrıca mesleki gelişim ve kariyer yolunda kişilere, Amerika Birleşik Devletleri’nde davetli olarak çalışmak, H1-B vize avantajları arasında büyük önem taşır. H1-B vize sahipleri genel olarak oy kullanmak dışında Amerikan vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olmaktadırlar.
H1-B Vizesi için Başvuru Kriterleri Nelerdir?
Amerika’da çalışabilmek için kişilerin doğrudan H1-B vize başvurusu yapmaları söz konusu değildir. Öncelikle Amerikalı işverenlerin gerekli başvuruları yapması ile başlayan süreç, sonunda elde edilen onay sonrasında aday tarafından bazı hazırlıklar ve belgelerin hazırlanması ile devam eder. En önemli kriter olarak adayların, lisans ya da üzeri seviyede bir eğitime sahip olması gerektiğidir. Bunun dışında sponsor olacak işveren ile çalışacak kişinin anlaşmış olması başvuru için yeterli olmaktadır. H1-B kotasında yer bulup bu vizeye hak kazanan kişilerin Vize başvurusu yaparak süreci bitirmesi beklenir.
H1-B Vizesine Nasıl Başvuru Yapılır?
H1-B vizesi başvurusu öncelikle işverenin adaya H1-B talep etmesi ile başlamaktadır. ABD’de H1-B vizesi için başvurular genellikle Nisan ayının başında yapılır ve yüksek talep olması sebebiyle ortalama ilk 10 gün içerisinde kota dolarak başvurular kapatılır. Bu sebeple başvurmayı planlayan kişi ve şirketlerin avukatları aracılığıyla istenen bilgi ve belgeleri bu tarihe kadar hazırlamaları çok önemlidir. İşveren gerekli formları doldurup belirlediği pozisyon için istediği adaya özel bir talepte bulunur. Yapılan başvuru için normal şartlarda 3-5 ay arası bir zaman diliminde sonuçlar açıklanmaktadır. Ancak daha kısa sürede yapılan başvuruyu sonuçlandırmak mümkündür. Bunun için “Premium Processing Fee” denilen bir ücretin ödenmesi gerekir. Premium Processing Fee ücreti yaklaşık $1,225’dır. Bu ücretin ödenmesini takiben başvuru dosyanız 15-30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Süreç olumlu ilerledikten sonra adayın H1-B vizesi için gerekli belgeleri toplaması ve adımları atması gerekir.
İşveren talebinin onaylanmasının ardından adayın yapması gerekenler;
- Action-I797 isimli H1-B vizesinin uygun bulunduğuna dair belge. Eğer Blanket L1 başvuru yapıyorsanız bu belgenin yanısıra I-129 numaralı belgeyi de bulundurmalısınız.
- En az 6 ay tarihi olan geçerli bir pasaport
- Adayın tüm eski pasaportları
- Fotoğraf
- Vize başvuru formu (DS-160)
- Vize ücretinin faturası
- Mezuniyet belgesi, diploma
- İş geçmişini gösteren ve ispatlayan evraklar
- En son maaş bordrosu
- Özgeçmiş
- Daha önce çalışılmış şirketlerden referans
H1-B Vizesi için Yıllık Belirli Bir Kota Var Mıdır?
Amerikan işverenlerinin talepleri doğrultusunda ülke ekonomisine, teknolojik gelişimine ve şirket politikalarına uygun gördükleri, üniversite öğrencileri ya da ikili ilişkileri ile mesleklerinde başarılara imza atmış yabancı çalışan talepleri için ABD, 65 bin kişilik bir sınır getirmiştir. 65 Bin kişilik sınıra, ABD’de eğitim almış 20 Bin kişi eklendiğinde kota için cevap, yıllık 85 Bin kişi civarına ulaşmaktadır.
H1-B Vizesi için Ne Kadar Bir Vize Masrafı Olur?
Amerika Çalışma Vizesi olan H1-B’yi alabilmek için konsolosluk ve vize masrafları olarak, 190$(Amerikan Doları) civarında bir harcama yapılır. Olumsuz cevaplanması durumunda bu vize masraflar geri iade edilmez. Buna ek olarak işveren tarafından karşılanan bazı masraflar da (Dosya ve Başvuru) olmaktadır. Bu masraflar için $1500-2500(Amerikan Doları) arasında işveren masrafı ile karşılaşılması söz konusudur. İş sözleşmesi ile bu masrafların ne şekilde karşılanacağı çalışan ve işveren arasında anlaşılmaktadır.
H1-B Vizesi Kaç Yıl Geçerlidir?
Amerika Birleşik Devletleri’nde mesleki yeterliliğini kanıtlayan yabancı çalışan adayları için ilk etapta 3 yıllık H1-B vizesi verilir. İşveren talepleri doğrultusunda bu süreler 6 yıla kadar uzatılabilir. İkinci 3 yıllık dönemden sonra her ne kadar 1 yıllık uzatma imkanı verilse de daha üzün süreli çalışma izni verilmesine pek sıcak bakılmaz. Daha uzun süreli çalışmalar için Greencard (Yeşil Kart) başvurusu yapılmalıdır.
H1-B Vizeye Sahip Olan Kişilerin Eş ve Çocukları için Vize Nasıl Olur?
Bu vize sahibi olan kişilerin eş ve çocukları için de düzenlenen bir vize tipi vardır. H4 vizesi olarak bilinen bu vize tipi ile H1-B vize sahibinin eşi ve 21 yaş altında olan bekar çocukları H4 vizesinden yararlanabilir. H4 vizesi ile Amerika’da çalışmak mümkün olmamaktadır. Bu vize tipi sadece eş nedeniyle Amerika’da yaşama hakkı sağlamaktadır.
H1-B vize ile ilgili olarak Amerikan Konsolosluğunun sayfasında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.