Almanya’da Eğitim

Almanya’da yer alan üniversitelerin akademik başarısı ve verilen eğitimin oldukça kaliteli olması, bu okulların tercih edilmesindeki en önemli faktörlerden biridir. Bir diğer faktör ise Almanya’da eğitimin ücretsiz olmasıdır.

Almanya’da 350’den fazla yüksek okul ve fakülte bulunmaktadır. Her bölgede kaliteli eğitim adına önemli çalışmalar düzenlenmektedir. Üniversiteler, meslek yüksek okulları ve sanat okulları oldukça fazla rağbet görmektedir. Almanya’nın her eyaletinde üniversite vardır. Fakat bu hem eğitimin hem de iş gücünün kalitesini düşürmez. Aksine nitelikli personel ihtiyaçları buradan kolaylıkla karşılanmaktadır.

Almanya’da yer alan 16 eyalet eğitim politikalarını kendi ölçütlerine göre belirlemişlerdir. Türkiye’de üniversiteler tek bir kuruma bağlıdır, bu nedenle üniversitede okuma koşullarını da tek bir kurum belirlemektedir. Oysa Almanya’da 16 eyalette 16 ayrı kurum bulunmaktadır. Bu nedenle her eyaletin eğitim politikası da kendine göre farklı olabilmektedir. Bu durum kişilerin üniversiteye girmesini ve istediği alanda eğitim almasını kolaylaştırmaktadır. Örneğin çok istediği bir bölüme bir eyalette giremeyen bir öğrenci başka eyaletin düzenlemiş olduğu kurallar çerçevesinde girebilmektedir. Bu da her öğrencinin istediği meslekte okumasının önü açmıştır. Bizim ülkemizde ne yazık ki öğrenciler puanları nereye tutarsa o mesleğin eğitimini almaya dayatılmaktadır. Fakat Almanya eğitim hayatında puanlar, kurallar ve benzeri durumlar yoktur. Sadece kişilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda girecekleri üniversiteler bulunmaktadır.

Almanya’da her yükseköğrenim kuruluşları kendi özerkliğini ilan etmiştir. Bu şekilde kurumlar hiçbir yaptırım ve dayatılmalara maruz kalmaz. Üniversiteler bilgi yuvaları olarak kabul edilmekte ve burada bilim adına alınan kararların arkasında durulmaktadır. Almanya Üniversitelerinden mezun olunduğunda Almanya’da, Türkiye’de ve dünyada iş bulabilme imkanı daha fazla olmaktadır.

Bir başka avantaj ise kendini konaklamada göstermektedir. Almanya’da her eyalette üniversite öğrencilerinin konaklama imkanları oldukça ekonomiktir. Almanya’da en genç üniversitenin tarihi 50 yıllık geçmişe dayanır. Bu nedenle oldukça köklü ve kaliteli kurumlar olma özelliği göstermektedirler.

Almanya’da üniversite okumanın temel koşulu ileri düzeyde Almanca ya da İngilizce dillerinden birine hakim olmaktır. Bunun dışında Türkiye’de ÖSYM tarafından belirlenen sınav sonucunda Almanya’daki üniversitelere başvuru yapılabilmektedir. Hem ülkemizdeki sınava girerek bu üniversitelere girmeye hak kazanmış olmak hem de gireceği üniversitenin sınavını geçerek üniversiteye girmeyi kesinleştirmiş olmak gereklidir.

Almanya’da Yaşam

Almanya’da Yaşam konusuna gelindiğinde söylenmesi gereken ilk şey Almanya’da eğitimin ücretsiz olduğudur. Konaklama ihtiyaçları da oldukça makul ücretler karşılığındadır. Hal böyle olunca Almanya eyaletleri öğrencilere eğitim için oldukça cazip gelmektedir. Bu üniversiteler dünyada kabul görmüş olan üniversitelerdir. Türkiye’deki üniversitelerde de denkliği kabul görmektedir. Almanya eyaletleri tamamen öğrenciler için tasarlanmıştır. Öğrenciler okullarda bulunan kantinlerden, konaklama ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerden, ulaşım imkanından öğrenci indirimi ile yaşamlarını sürdürmektedir. Konaklama ihtiyaçları için her türlü seçenek bulunmaktadır. Oda kiralama, pansiyon, yurt, ev odaları kiralama ve benzeri durumlardan da indirimli olarak yararlanmaktadırlar. En çok 4 -5 kişinin birleşerek bir oda kiralama durumları öğrencilerin konaklama ihtiyaçlarına bulduğu çözümün başında gelmektedir.

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Sorusunun Cevabı Bu Yazımızda!

Son 20 Yıl İçinde Yükselişe Geçecek Meslekleri Merak Ediyorsanız Bu Yazıyı Kaçırmayın!

Daha Fazla
Load More In Eğitim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlginizi Çekebilir

Abitur Programı Nedir? 

Alman lise bitirme sınavı olarak adlandırılan Abitur (Hochschulreifeprüfung – Yüksek Okul …