Amerika’da yaşama hayali kuranlar için en önemli bariyer Amerika’da yasal bir statüde bulunabilmektir. Amerika’da yaşama ve çalışma vizeniz olduğu zaman iş imkanlarından daha kolay yararlanabilir, eğitim seçeneklerini daha rahat bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Amerika’ya gezi amaçlı gidiyorsanız turist vizesi, eğitim amaçlı gidiyorsanız öğrenci vizesi ya da geçici çalışma vizeleri (H1-B gibi) ile de belirli bir süre Amerika’da yasal statüde yaşayabilir ya da çalışabilirsiniz.
Eğitim ve çalışma amacıyla alınan bu vizelerin süresi kısıtlıdır. Bazı izinlerle süresinin bir miktar uzatılması söz konusu olsa da Amerika’da Göçmen Olma yani sürekli kalmak için farklı vize ve izinlere ihtiyaç vardır.
Bu yazıda Amerika’da Göçmen Olma yöntemlerini sizin için toparladık.
1- Greencard Çekilişi (DV-Lottery)
1990 yılından beri ABD göçmenlik bürosu, nüfus ve kültürel çeşitliliği arttırmak adına Greencard (Diversity Visa Program) uygulaması başlattı. Bu uygulama bir çekiliş sistemi ile yılda 50 Bin kadar yabancıyı Amerika’da göçmen olarak, uzun süreli kalma ve çalışma iznine kavuşturmaktadır.
Çekilişle kazanılan yeşil kart vizesi ile gerçek uyruğunuz ve vatandaşlığınız korunurken, başlangıçta seçme ve seçilme hakkı hariç, diğer Amerikan vatandaşlarına tanınan tüm haklardan yararlanabilirsiniz. 5 yıllık bir süre sonunda ise gerekli koşulları sağladığınızda Amerikan vatandaşı olma hakkına sahip olabilirsiniz.
Çekiliş ile 21 yaş altı çocuklarınız ve eşiniz dâhil, ömür boyu oturma ve çalışma iznine sahip olmaktadır. Amerika’da Göçmen Olma seçeneklerinden en kolay ve masrafsız olan yöntemi çekiliş yöntemidir.
Bir ipucu; Bu vizeye sahip olarak Amerika’da göçmen statüsünde kazanılan haklar arasında, devlet okullarında yaklaşık %80’e varan indirim ve burslar kazanılabilir. Yeşil kart başvuruları her yıl Amerikan makamları tarafından Ekim ayında yapılır. “Kentucky Consular Center” olarak adlandırılan çekiliş makamı, bilgisayar ortamında tüm şartlar eşit olacak şekilde altı coğrafi bölgeye ayırdığı başvurular arasından, çekiliş yapar. Türkiye bu çekiliş içerisinde Avrupa bölgesinde değerlendirildiği için göçmen sayısı açısından şansı yüksektir.
2- Yatırımcı Vizesi (EB-5)
Amerika’da göçmen olmanın yöntemlerinden bir tanesi de ülkeye yatırım yaparak olmaktadır. Yatırımcı vizesi olarak bilinen bu vize EB-5 vizesidir. Amerika’da bir istihdam yaratmak eş zamanlı olarak kişiye yeşil karta başvurma şansı tanımaktadır. Yatırımcı vizesi ile Amerika’da kendiniz bir şirket kurabilir ya da farklı bir şirketi alarak ona değer katabilirsiniz.
Bu yatırım vizesi için de bazı koşullar bulunmaktadır. EB-5 vizesine sahip olabilmek için 2 yıl süre ile en az 10 tane nitelikli Amerikan vatandaşı çalışana tam zamanlı iş imkânı sağlamak gerekmektedir. Yatırım yapılacak tutar ise en az 1 milyon dolar ya da gelişme hedefi olan seçili bir bölgede en az 500 bin dolar olmalıdır.
Bu vize tipinde ortaya konulan sermayenin koşulları ya da yatırım yapılacak işe göre vize türleri de değişkenlik göstermektedir.
3- Greencard Sponsor Vize ile Bir Şirketin Size Sponsor Olması!
En rahat Amerikan göçmen vizelerinden biri Greencard sahibi olmaktır. Çekiliş, iş ve yatırım girişimi ve de öğrencilik sonrasında elde edilmesi çok daha kolay olan bu vize, sponsorlukla da elde edilebilir. Sponsorluk adı altında, akrabalık, evlilik ve nişanlılık gibi isim sponsorluğunun da geçerli olduğu bilinmektedir. Greencard için şirketlerin doğrudan kişilere sponsor olması gibi bir konu ise sık sık gündeme gelmektedir.
Amerika’da bulunan bir firma ister H1-B çalışma vizeniz olduğunda ister OPT ile eğitim sonrası çalışma döneminde göçmenlik bürosuna başvuru yapıp belirli formaliteleri yaptığında sizin için green card başvurusuna bulunabilir. Ayrıca Amerikan hükümeti ile ilişkileri bakımından uygun bir ülkede, her hangi bir şirketin yönetim kademelerinde bulunarak, şirketler arası transfer biçiminde Amerika’da Göçmen Olma vizesi sahibi olunabilir. Bu sistem de bir nevi şirket sponsorluğu olarak adlandırılır. Daha öncede bahsedildiği gibi, (E-2) yatırımcılık girişimiyle yeşil kart sahibi olunabilmektedir. Diğer bir opsiyon ise Amerika’da bir şirketin ülke çapında ihtiyaç duyduğu, kalifiye elemanı bulamadığını yetkili makamlara bildirerek, yabancı işçiye olan ihtiyacını bildirmesidir. Bu noktada çok fazla prosedür ve yaklaşık 1,5 ile 2 yıl gibi bir süreç ile karşılaşılabilir. Bu konuda da, sponsorluk başvurusuna doğrudan Amerikan Çalışma Bakanlığı’nın müdahalesi söz konusudur.
4- Geçici Çalışma Vizesi (H1-B)
Amerika’da geçici olarak çalışma ve yaşama imkanı veren bir vize türüdür. Amerika’da bulunan firmalar belli yetkinliğe sahip yabancı işçi çalıştırmak için bu vizeye başvururlar. Başvuru aşaması hem uzun hem de birçok detay ve belge gereksinimi barındırır.
Buradaki mantık, göçmen bürosuna neden yerel bir işçi değil de yabancı bir işçi çalıştırması ihtiyacını olduğunu firmanın kanıtlamasıdır. Bu sebeple hem vize başvurusu yapılan çalışanın hem de onu isteyen firmanın bu vize talebini sağlıklı dökümanlarla desteklemesi gerekmektedir. Bu dökümanlar, ilgili çalışanın eğitim bilgileri, kurs bilgileri, neden yerel çalışanlara göre farklı olduğunun açıklanması gibi dökümanlardır. Firma avukatı tarafından ilgili belgeler toplandığında genellikle her yıl Nisan ayının başında başvuru işlemleri başlatılır.
Bu vize türü için de bir kota bulunmaktadır. Göçmenlik bürosu, başvuru dönemini kapattığında toplanan başvurular bu kotanın üzerindeyse aynı yukarıda Green Card çekilişinde anlattığımız gibi bir çekiliş yapılarak dosyası incelenece adaylar belirlenir ve dosyalarının incelenmesi sürecine gidilir. Bu süreç de 3-4 ayı bulmaktadır. Bu uzun süreci beklemek istemeyenler için ekstra ücret ödenerek (Premium Processing Fee) bu süreci kısaltma imkanı olabilmektedir.
H1-B vizesi ile ilgili Göçmenlik bürosunun yayınladığı bu linkler başvuran kişilerin profili ve ülkeleri konusunda daha detaylı bilgi verecektir:
Göçmenlik Bürosunun yaptığı son duyuruya bu linkten ulaşabilirsiniz.
2007-2017 yılları arasında yapılan H1-B vize başvuruları ile ilgili detaylı dataya bu linkten ulaşabilirsiniz.