Anasayfa Yurtdışı Eğitim Sınavsız Üniversite Nasıl Olur?

Sınavsız Üniversite Nasıl Olur?

6 min read
0
0

Sınavsız üniversite deyince, haliyle akla ilk olarak sınav olmadan üniversiteye yerleşme gibi son derece parlak fikir olan bu düşünce geliyor. Düşünceniz doğru. Sınavsız üniversite var. Ancak, sınavsız üniversite, herkesin katılabileceği bir uygulama değil. Bir takım şartlar sağlanırsa, kişiler sınavsız üniversite kapsamına dahil olabilmektedir.

Yapılan değerlendirmeler ve ortaya koyulan çözümler ile YÖK yurt dışında okumakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için, önemli bir adım attı ve bu vatandaşlarımıza ülkemizde sınavsız üniversite okuma hakkı verdi. Lise öğrenimini yurt dışında tamamlamış olan Türk vatandaşlar, aynı zamanda Türkiye’deki sınavsız üniversite hakkından da ücretsiz faydalanabileceklerdir. Yüksek Öğretim Kurulunun çıkarmış olduğu yönetmelik ile birlikte, yurt dışında lise eğitimi görmüş olan öğrenciler için, üniversitelerde ve açık öğretim eğitiminde, kontenjan sayısının da artırılması ile ilgili talimat verildi.

Sınavsız Üniversite Yasası

Bakanlar Kurulunun Resmi Gazetede bu konuyla ilgili olarak açıklamasının yayınlanması sonucunda, 2013 yılında gerekli düzenleme yapıldı. Resmi Gazetede yayınlanan karara göre, yurt dışındaki vatandaşların sınavsız üniversite hakkının olduğunu, ancak bu hakka sahip olabilmek için bireylerin orta öğrenimlerini 2013 ve 2014 yılında yurt dışında bitirme şartının arandığı belirtilmiştir. Aynı zamanda yurt dışında okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için önemli bir karar daha alındı ve vatandaşlar, Türkiye de sınavsız okumak istediklerinde herhangi bir katkı payı da ödemeyecek. Bu ödemeden muaf tutulacak. Hem yurt dışında eğitim görmüş olurken, hem de vatandaşı oldukları ülkelerde de kolaylıkla eğitim görme hakkına sahip olabilecekler.

YÖK, yabancı öğrenci yasası ile ilgili düzenleme yapmadan önce, yurt dışında bulunan öğrenciler, Türkiye Cumhuriyetinde okumak istediklerinde sınava girmek mecburiyetindeydi. Aynı zamanda bu öğrenciler, öğrenim ücreti ödemek zorundaydı. Eğitim ücretleri farkı fakültelere göre değiştiğinden, öğrenim ücreti yüksek olan Tıp fakültesi okumak isteyenlerden alınan ücret 15 bin gibi yüksek rakamlara ulaşmaktaydı. Türkiye dışında okuyan öğrenciler için önemli bir kolaylık ve avantaj olan sınavsız üniversite hakkı için, hangi üniversitenin hangi şartları belirleyeceği de üniversitelerin kendi yönetimine bırakıldı. Üniversiteler, yurt dışında yaşayan Türk öğrencileri, kendi kriterleri doğrultusunda değerlendirerek kabul edebilecek. Yurt dışından gelen bu öğrenciler, gelişigüzel istediği üniversiteye gidemeyecek. Üniversitelerin bu konuda planlamaları mevcut olduğundan, üniversiteler, öğrenci alımında bir takım şartlar arayacak. Bu şartlar, kişilerin Türkçe yeterliliğinin ne kadar olduğu, lise notlarının durumu ve not ortalamaları şeklindeki nitelikleri kapsayacak. Belirlenen şartlar doğrultusunda değerlendirmeye alınan öğrenciler, eğer gereken nitelikleri yaşıyorsa, kabul edildiği üniversitede istediği bölüme girebilecek. Yurt dışından gelen öğrenciler, bu uygulama kapsamında YÖK’ün onayı ile eğitim ve öğretime başlayabilecek.

YÖK’ün düzenlemiş olduğu sınavsız üniversite kapsamında, hem yurtdışındaki öğrenciler büyük kolaylık elde ederken, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinde bulunan öğrenciler ile de kaynaşma imkânı elde edebilecekler. Bu uygulama sayesinde sınavsız olarak üniversiteye girmek için bir imkan doğdu. Lise seviyesinde öğrenciler eğitimlerinin 1 senesini yurtdışında okuyarak liseyi yurtdışında tamamlamaları durumunda da bu imkandan yararlanabilmektedir.

Daha Fazla
Load More In Yurtdışı Eğitim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlginizi Çekebilir

Abitur Programı Nedir? 

Alman lise bitirme sınavı olarak adlandırılan Abitur (Hochschulreifeprüfung – Yüksek Okul …