Erasmus programı, öğrencilerin bir ya da iki dönem boyunca kayıtlı oldukları okulun anlaşmalı olduğu, yurtdışındaki bir okulda eğitim almalarını sağlayan bir programdır. Erasmus programı öğrencinin Avrupa’da bir ülkede eğitim alması avantajı sağlarken, gittiği ülkenin dilini çok iyi seviyede öğrenmesine, sosyal ortamlarda bulunmasına ve Avrupa bölgesinde vizesiz olarak seyahat etmesine imkan sağlıyor.
Bu yazımızda geçtiğimiz sene Erasmus programına katılarak Letonya’da eğitim alan Tunahan ile konuştuk. Tunahan Aktaş ile Erasmus maceralarını sizin için derledik.
Merhaba, bize biraz kendinden bahseder misin?
Merhaba, benim adım Tunahan Aktaş. 24 yaşındayım. Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik bölümü son sınıf öğrencisiyim. İstanbul’da yaşıyorum.
Erasmus programına katılmaya nasıl karar verdin?
Yurtdışına gitmeyi ve eğitim almayı hep istiyordum. Aslında kimse de bana Erasmus’un varlığından bahsetmemişti. Hazırlık okurken Erasmus programının varlığından haberdar oldum. Detaylı bir araştırma yaptıktan sonra hemen hazırlanmaya başladım.
Tunahan Aktaş ile Erasmus ve Letonya’da Yaşam
Başvuru sürecinden eğitime başladığın tarihe kadar yaşadıklarından bahsedebilir misin?
Bu çok uzun bir süreç. Öncelikle günümüzde Erasmus programına talep çok yüksek olduğu için talep eden öğrencilerin not ortalaması, dil bilgisi gibi bazı kriterlere bakılıyor. Buna kriterlere göre belirli bir kontenjan arasına seçilmeye çalışıyorsunuz. Erasmus programına hak kazanmanız belli olduktan sonra ders eşleştirme süreci ile gideceğiniz okulda alacağınız derslerin belirlenmesi gerekiyor. Bu aşamaları geçtikten sonra gidiş için belgelerin hazırlanması, vize başvurusu için belgelerin toplanması gibi süreçler karşınıza çıkıyor.
Okul seçimini nasıl yaptın? Ne kadar süre ile bu programa dahil oldun?
Okul seçerken en önem verdiğim kriterlerden biri gideceğim ülkede İngilizce’nin ne kadar iyi konuşulduğuydu. İkinci kriter ise gideceğim ülkenin yaşam koşullarının çok pahalı olmamasıydı. Hem İngilizce eğitim almak istiyordum hem de Erasmus’un verdiği hibe tutarı ile geçinmek. Bu sebeplerden dolayı Erasmus eğitimi için Letonya’yı seçtim. Letonya’da iki dönem süresince eğitim aldım. Toplamda 10 ay Erasmus programı ile Letonya’da yaşadım.
Konaklama seçenekleri nelerdi? Senin tercihin ne oldu?
Türkiye’den giderken yaptığım araştırmalar sonucunda ya öğrenci yurdunda konaklama ya da bireysel bir ev tutarak konaklama seçenekleri vardı. Ben de bölgeyi tanımadığım için önce yurtta kaldım. Biraz çevreyi tanıyıp, arkadaş edindikten sonra eve geçtim.
Erasmus programına katıldığın okulda sosyal olanaklar nasıldı? Yabancı öğrenci olmanın sosyal hayat için olumsuz bir etkisi oluyor mu?
Letonya’da Erasmus programına katıldığım okulda çok fazla sosyal olanak yoktu. Benim açımdan herhangi bir olumsuz etkisi olmadı.
Bu program ile Erasmus hibesi alabildin mi? Evet ise hibe tutarı yaşam için ihtiyaçları karşılayabiliyor mu?
Evet, hibe aldım. Erasmus tarafından verilen hibe tutarı yaşam ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılamıyor olsa da yurtdışında eğitim alırken para desteği olması iyi bir seçenekti.
Gitmeden önce ve sonra karşılaştıracak olursan dil bilgisi anlamında gelişme oluyor mu?
Kesinlike çok büyük bir fark var. Sürekli İngilizce kullandığım bir ortamda yaşamak, dersleri İngilizce almak, sınavlara İngilizce girmek beni çok geliştirdi. Erasmus programı sonrası rahat bir şekilde akıcı bir İngilizce konuşabiliyordum.
Erasmus programına katılmak sürecinde yaşadığın zorluklar nelerdi?
Yurtdışında eğitim almayı bir süredir çok istiyordum. Bu sebeple Erasmus başvuru aşamalarını keyifle yaptım. Çoğunlukla belgelerin hazırlanması aşaması çok sıkıcı ve uğraştıcıydı. Bunun haricinde herhangi bir zorluk yaşamadım.
Bu program sana neler kattı?
Dil, kültür, vizyon, farklı perspektif, globalleşme, özgüven ve daha bir çok katkısı oldu.
Erasmus programı ile Avrupa’da seyahat etme imkanın oldu mu? Oldu ise nereleri gezdin?
Bu programın en önemli avantajlarından bir tanesi eğitim için aldığınız vize ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında vizesiz bir şekilde seyahat etme imkanıdır. Bu avantaja sahip olduğum için mümkün olan her fırsatta seyahat ettim. Avrupa birliği ülkeleri arasında bulunan ucuz uçak seferleri ya da tren seferleri ile erken planlanan gezileri ciddi anlamda ekonomik bir şekilde yapabiliyorsunuz. Sürekli seyahatlerimi planlayarak Erasmus programı boyunca 19 şehir gezdim.
Önümüzdeki dönemlerde Erasmus programına katılacak öğrencilere tavsiyelerin olur mu?
Öğrenci olmanın keyfini Avrupa’da da yaşamanıza imkan sağlayan bir program Erasmus. Bence hiçbir şey düşünmeyin gidin. Dil problem değil, yapamam diye de düşünmeyin. Kesinlikle hayat boyu unutulmayacak bir anı olarak kalıyor aklınızın bir köşesinde.