Anasayfa Erasmus Röportaj : Onur Çetin ile Erasmus ve Fransa

Röportaj : Onur Çetin ile Erasmus ve Fransa

17 min read
0
0

Üniversite eğitiminiz sırasında bir ya da birkaç dönem yurtdışında eğitim almanıza imkan sağlayan Erasmus programı, sağladığı hibe ve destekler ile yurtdışında eğitim almanın en güzel yöntemlerinden biri. Erasmus programına katılan öğrencilerin Avrupa bölgesine vizesiz dolaşım hakkının olması da eğitim alırken, Avrupa ülkelerini seyahat etmenize ve bu ülkeleri tanımanıza imkan sağlıyor.

Bu yazımızda Fransa’da Erasmus programına katılarak yurtdışında eğitim almanın avantajını yaşayan Onur ile konuştuk. Onur Çetin ile Erasmus ve Fransa maceralarını sizin için derledik.

Merhaba, bize biraz kendinden bahseder misin?

Merhaba, ben Onur Çetin. 25 yaşındayım. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden bu sene mezun oldum.

Erasmus programına katılmaya nasıl karar verdin? 

Bölüme başlarken Erasmus kontenjanının yüksek olduğunu ve özellikle üçüncü sınıfta bölümün yarısından fazlasının bu programa katılımının rutin halini aldığını biliyordum. Ben de yurtdışında yaşama ve eğitim tecrübesi edinmeyi çok istiyordum. Hazır okulum da bana bu imkânı sunmuşken değerlendirmeye karar verdim ve Eylül 2016-Haziran 2017 arasında Erasmus Programı ile Fransa’nın Grenoble şehrine gittim.

Onur Çetin ile Erasmus ve Fransa Tecrübeleri

Başvuru sürecinden eğitime başladığın tarihe kadar yaşadıklarından bahsedebilir misin?

Öncelikle, Marmara Üniversitesi’nde Erasmus Öğrenci Değişim Programı’na katılım sağlamak isteyen öğrenciler dil becerilerini kanıtlayabilmek için gitmek istedikleri üniversitenin eğitim dilinden, şubat ayında sınava giriyorlar. Daha sonra o döneme kadar aldıkları not ortalamalarının yüzlük sistemdeki karşılığının yarısı ile bu dil sınavından alınan puanın yarısı toplanıyor. Bu hesaplamanın ardından kendi bölümünüz içindeki sıralamanız belli oluyor. Özellikle dil sınavından alınan puan sıralamada üstlerde yer almak için çok önemli çünkü 4.00’lık not sistemindeki notlar yüzlük sisteme çevrilince aralarında çok büyük bir fark oluşmuyor. Sıralamanız belirlendikten sonra yanılmıyorsam 10 tane okul tercih ediyorsunuz. Biz bu tercihleri bölüm içerisinde arkadaşlarımızla müzakere ederek yaptık, bu sayede birçok kişi optimum memnuniyete ulaştı.

Tercih sonuçları belli olduktan sonra ise gideceğiniz okuldan kabul mektubu gelmesini bekliyorsunuz. Ancak kabul mektubu geldikten sonra vize işlemlerini başlatma şansınız oluyor. Geri dönecek olursak, bölümünüzdeki sıralamanız Erasmus hibesi alıp almayacağınızı da belli ediyor. Yalnız hangi bölüme ne kadar hibe verileceği her sene değiştiği için bölüm birincisi değilseniz size hibe çıkacağından %100 emin olamazsınız. Bu noktada bölüme geçmiş senelerde verilen hibe sayılarına bakarak hareket ediyorsunuz. Neyse ki benim senemde hibe sayısı azalmak bir yana, bir hayli arttı ve 30 küsür öğrenciden 22’si hibe alarak Erasmus programına katılabildi. Hibe çıkan öğrencilerin isimlerinin açıklanması ise Temmuz ayını bulabiliyor. Vize işlemleri de bittikten sonra ağustosun son haftasında Fransa’ya gittim.

Onur Çetin ile Erasmus ve Fransa 2

Okul seçimini nasıl yaptın? Ne kadar süre ile bu programa dahil oldun?

Erasmus’a gitmekteki amacım yeni kültürler görmek, farklı uluslardan insanlarla tanışmak olduğu kadar yurtdışındaki üniversitelerin eğitimlerini de görmekti. Bu nedenle okul seçimi benim için önemli bir noktaydı. Okuduğum bölüm itibariyle Fransa’da siyasal bilimler alanında uzmanlaşmış olan ve Sciences Politiques olarak adlandırılan okullardan birine gitmek istiyordum. Neyse ki sıralamam Sciences Po Grenoble’u seçmemi sağladı ve Türkiye’deki okulumla Fransa’daki okul arasındaki anlaşma gereği 2 dönem Grenoble’da kaldım.

Konaklama seçenekleri nelerdi? Senin tercihin ne oldu?

Benim için konaklama seçenekleri, aile yanında kalma, yurt odası tutma, tek veya ev arkadaşı ile eve çıkmaktı. Normalde bunlardan hangisine karar verirseniz verin, konaklayacağınız yeri bulmak sizin sorumluluğunuzdadır. Fakat Sciences Po Grenoble yurtdışından gelen öğrencilere kolaylık sağlamayı kendine ödev edinmiş bir okul olduğundan, mail yoluyla şehrin yurtlarının içinde bulunduğu bir rehber kitapçık yolladılar. Daha sonra ise aynı mailin içindeki linkten yurt tercihi yaptım. Tercihimin not kısmına özellikle istediğim yurdun ismini yazdım ve mümkünse bana o yurttan oda vermelerini istedim. Onlar da ricamı kırmamışlar ve istediğim yurtta kaldım.

Onur Çetin ile Erasmus ve Fransa 3

Erasmus programına katıldığın okulda sosyal olanaklar nasıldı? Yabancı öğrenci olmanın sosyal hayat için olumsuz bir etkisi oluyor mu?

Erasmus Programı’na katıldığım okulda sosyal olanaklar çok iyiydi. Zaten Grenoble şehri benim Erasmus’ta olduğum yıl Fransa’nın en iyi öğrenci şehri seçildi. Şehirde çok fazla öğrenci olunca, atmosfer de buna göre şekilleniyor. Öncelikle daha ilk günden Erasmus öğrencilerini ve birinci sınıfa başlayacak olan Fransız öğrencileri gruplar halinde bir araya getirerek, öğretim görevlileri ve okul çalışanlarının rehberliğinde bir şehir turu yapıldı. Aynı hafta içerisinde birkaç tane Erasmus partisi düzenlendi. Eğer kendinizi geri çekmez ve insanlarla sohbet etmeye çalışırsanız kesinlikle birileriyle tanışıyorsunuz. Zaten herkes Erasmus’lu ve herkes arkadaş bulmak istiyor. O nedenle sosyalleşmek zor değil. Bunların yanı sıra okulun Erasmus Klübü ile Cenevre’ye gittim, diğer öğrenci kulüpleri ile toplantılara, film gösterimlerine katıldım. Hatta Fransa çapındaki Sciences Politiques’ler tarafından hazırlanan derginin satış yarışmasına bile katıldım. Evet sokakta Fransızlara dergi sattım ?

Bu program ile Erasmus hibesi alabildin mi? Evet ise Hibe tutarı yaşam için ihtiyaçları karşılayabiliyor mu?

Evet aylık 500 euro olmak üzere bir hibe aldım. Aslında bu miktar Grenoble için yeterli. Şehirde çok fazla ucuz devlet yurdu var. Oturma izni aldıktan sonra da devlet size kira yardımında bulunuyor ve kira için ödediğiniz miktar iyice düşüyor. Eğer market alışverişinizi yapıp yemeğinizi de evde hazırlıyorsanız ve çok para harcayan bir insan değilseniz yeterli. Fakat, örneğin Paris’e giderseniz bu para en iyi ihtimalle aylık giderinizin yarısını karşılar.

Gitmeden önce ve sonra karşılaştıracak olursan dil bilgisi anlamında gelişme oluyor mu?

Kesinlikle oluyor. Öncelikle o dilin günlük hayattaki kullanımlarına hâkim oluyorsunuz. Daha akıcı konuşmaya başlıyorsunuz. Ayrıca benim gittiğim okulda Erasmus öğrencilerine seviyelerine göre Fransızca dersleri veriliyordu ve zorunluydu. Ben en iyi sınıftaydım, bu nedenle ileri seviye Fransızca bilgimi de arttırma şansım oldu.

Erasmus programına katılma sürecinde yaşadığın zorluklar nelerdi?

Bu programa katılma sürecinde en büyük zorluğu vize alırken yaşadım. Konsolosluğa gidiş tarihimden bir ay önce başvurmama ve ara ara dosyamın durumunu sormama rağmen vizemin çıkması son ana kaldı. Dosyamda hiçbir sorun olmadığını, gideceğim tarih ileri olduğundan daha erken gideceklerin dosyalarına bakıldığını söyleyen konsolosluk yetkilileri bayram tatiline girmeden iki gün önce banka hesabımda 1000 euro daha para göstermemi istediler. Neyse ki bu sorunu hallettim ve bayramdan önceki son gün vizem çıktı. Benim de uçak biletim yanmamış oldu.

Bu program sana neler kattı?

Programın bana kattıklarına gelecek olursak, öncelikle İrlanda’dan Almanya’ya, Avustralya’dan Brezilya’ya, İtalya’dan Çin’e, dünyanın her yerinden arkadaşlarım oldu. Bugün neredeyse her kıtada kapısını tıklatabileceğim biri var. Bununla birlikte, okulda verilen ödevler sayesinde dil becerim ve sunum kabiliyetim arttı. Uzun vadeli araştırma ödevleri ise bir sonraki sene hazırlayacağım tezim için ön çalışma niteliğinde oldular. Hatta bunlardan biri bana tez konum hakkında ilham bile verdi.

Erasmus programı ile Avrupa’da seyahat etme imkanın oldu mu? Oldu ise nereleri gezdin?

Evet oldu. Fransa, Almanya, İsviçre ve İtalya’da olmak üzere 15’e yakın şehir gezdim.

Onur Çetin ile Erasmus ve Fransa 4

Önümüzdeki dönemlerde Erasmus programına katılacak öğrencilere tavsiyelerin olur mu?

Kesinlikle gitme şansları varsa imkânlarını zorlayarak da olsa bu programa katılsınlar. Gerekirse orada çalışarak geçimlerini sürdürsünler ama bu şansı sakın geri tepmesinler. İleride bir yüksek lisansa veya doktoraya kabul alarak yurtdışında okuma, aynı zamanda hibe gibi geri ödemesiz bir maddi kaynak yaratma şansları olmayabilir. Bu deneyimi yaşamalarını herkese tavsiye ediyorum.

Teşekkürler, görüşmek üzere

  • Röportaj : Tunahan Aktaş ile Erasmus

    Erasmus programı, öğrencilerin bir ya da iki dönem boyunca kayıtlı oldukları okulun anlaşm…
  • Erasmus Programı

    Bildiğiniz üzere özellikle son dönemde yurtdışında eğitim oldukça yaygınlaşmıştır. Uluslar…
Daha Fazla
  • Referans Mektubu

    Referans mektubu üniversite başvurunuz için en gerekli unsurlardan biridir. Amerika‘…
  • Röportaj : Tunahan Aktaş ile Erasmus

    Erasmus programı, öğrencilerin bir ya da iki dönem boyunca kayıtlı oldukları okulun anlaşm…
  • Erasmus Programı

    Bildiğiniz üzere özellikle son dönemde yurtdışında eğitim oldukça yaygınlaşmıştır. Uluslar…
Load More In Erasmus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlginizi Çekebilir

Referans Mektubu

Referans mektubu üniversite başvurunuz için en gerekli unsurlardan biridir. Amerika‘…