Bildiğiniz üzere özellikle son dönemde yurtdışında eğitim oldukça yaygınlaşmıştır. Uluslararası bir diploma ile öğrenciler kariyerlerinde daha büyük gelişmeler kat edebiliyorlar. Ayrıca farklı kültürlerle tanışıp, yeni yerler görüp anı biriktiriyorlar. İkinci bir dil ile müthiş bir iş hayatı deneyimi yakalıyorlar. Pek çok farklı ülkeden ve kültürden arkadaş ediniyorlar. Daha kaliteli eğitim olanaklarından faydalanmak isteyen ve enerjilerini öğrenmek kadar gezmeye de harcamak isteyenler için eşsiz fırsatlar bulunuyor. Bunu fark eden ülkeler arasında ciddi bir rekabet bile başladı. Bu noktada öğrencilerin şansları da artıyor. İşte bu yazımızda öğrencilerin yararlandıkları en güzel fırsatlardan olan Erasmus programı hakkında bilgi vereceğiz.
Erasmus Programı Nedir ve Kimler Yararlanabilir?
Avrupa Birliği, Avrupa ülkeleri arasında akademik etkileşimi arttırmak adına Erasmus Programı’nı bir yöntem olarak belirlemiştir. Kendi üniversiteleri bünyesinde ilk yıllarını tamamlayan öğrenciler, Erasmus programlarına kayıt olurlar. Bu sayede 3 ay ile 12 ay aralığında yabancı bir ülkede uluslararası eğitim alma şansını elde ederler. Akademik becerilerini geliştiren öğrenciler, Erasmus’un faydaları arasında bulunan iş hayatına yönelik profesyonel bir donanım imkânına da sahip olurlar. Dil bilgilerini geliştirmekle kalmayıp, kültür birikimlerini de artırırlar. Erasmus programında 30 Avrupa Birliği ülkesinin yanı sıra Türkiye, Norveç, İzlanda, Makedonya, Lihtenşayn şeklinde ülkeler de bulunmaktadır.
Erasmus’a Nasıl Başvuru Yapılır, Kriterler, Şartlar Nelerdir?
Eğer hali hazırda belirlediğiniz bir ülke varsa ve kendinizi yurt dışında yaşamak konusunda kararlı hissediyorsanız, Erasmus programına katılmak için sadece fiziki şartları oluşturmanız gerekecek. Bu noktada Türkiye, Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkelerinden birinin vatandaşı olmanız gerekiyor. Hazırlık sınıfı dışında 1 sene üniversite okumanız ve bir üniversite öğrencisi olmanız gerekir. Okuduğunuz bölüm Erasmus programına dâhil bir bölüm olmalıdır. Sizin için ayrılmış süre dahilinde gideceğiniz üniversiteye, enstitüye ya da denk bir kuruma başvurmanız gerekir. Bu kurum içerisinde Erasmus Koordinatörlüğü size gerekli bilgi ve belgeleri edinmeniz adına bir yol çizecektir.
Her okulun Erasmus şartı için belirlediği bir not ortalaması vardır. Bu ortalama genelde 4 üzerinden 2 ile 2.50 aralığında değişir ya da 100 üzerinden 70 – 75 gibi bir puana sahip olmanız gerekir. Okulunuzun ya da kurumunuzun sizin için belirlediği bir dil şartı da bulunur. Erasmus Dil Yeterlilik Sınavı adı altında geçen, okulunuzun kendi yaptığı sınavlarda belirlenen puanı aşmanız gerekir. Bunun yanı sıra TOEFL, IELTS vb. sınavlardan yeterli puanları aldığınız takdirde okuldaki sınava girmenize gerek kalmaz.
Erasmus Ücretli mi? Finansal yardım yapılıyor mu?
Erasmus denince en çok akla gelen soru ücretli mi ve bir para desteği var mı? Erasmus ücretsizdir ve size her ay belli bir finansal destek sağlanır. Peki, harç adı altında ne kadar destek sağlanır?
Akademik açıdan ülkeler arası bağlantıların şeffaflığın sağlanması, eğitimin dünyada eşitlenmesi adına Erasmus programına ciddi bütçeler ayrılıyor. 1987 yılından bu güne kadar milyonlarca öğrenci bu programdan yararlandı. Fakat nadiren de olsa bir kayıt ya da harç ücreti bulunabilir, bu düşük ücreti öğrenciler kendi kurumlarına yatırır. Gidecekleri okula herhangi bir kayıt ya da harç ücreti ödemezler. Öğrencilere her ay belli bir miktar hibe verilir. Bu hibeler akademik yıl başlamadan merkez tarafından belirlenir. Bu ülkelerdeki hayat pahalılıklarına göre 2017 – 2018 eğitim öğretim yılında Erasmus hibeleri 300 – 500 euro arasında değişmektedir. Hibeler karşılıksızdır ve öğrencilere bir kısmı yurtdışına çıkmadan önce bir kısmı ise çıktıktan sonra her ay verilir.
Umarım yazımız size yardımcı olmuştur. Şimdiden Erasmus yolculuğunuzda Başarılar!