Hadi kabul edin, muhtemelen siz de çoğu insan gibisiniz. Daha önce büyük ihtimalle işinizi elinizden alacak olan işyeri otomasyonunu duymuşsunuzdur. Ama bu sizin veya başka birisinin başına gelmeyecek diye düşünüyorsunuz değil mi? Robotlar İşimizi Çalacak Mı sorusu yani işyeri otomasyonu ve bunun çalışanlar üzerindeki sonuçları ile ilgili etrafta bir sürü bilgi kirliliği var ve bu konuda farklı görüşler mevcut. Bazı kişiler tıpkı daha önce geçmişte olduğu gibi, otomasyonu doğal bir şeymiş gibi karşılayacağımızı düşünüyor. İşten çıkartılan işçiler yeni ve gelişmekte olan endüstriler tarafından değerlendirilecektir. Diğerlerini ise, daha umutsuz ve kasvetli bir gelecek öngörmektedir.
Robotlar İşimizi Çalacak Mı? Nasıl Davranmalı?
İyimserler
Otomasyon yanlısı gruplar, çoğunlukla Amerikan tarımına dikkat çekmektedirler. 1900’lerin başlarında, makineleşme ABD’li çiftçileri o kadar üretken hale getirdi ki; milyonlarca köylü, hızla büyüyen endüstriyel ekonomiyle birlikte işgücüne ihtiyaç duyulan şehirlere taşındı. Buna karşılık, fabrikalar daha otomatik hale geldikçe, milyonlarca işçinin işine son verildi. Daha sonra bu işçiler, gelişen hizmet sektöründe çalışma imkanı buldular. Makineli sanayileşme, ülkede bir bakıma zenginlik yarattı.
Geçtiğimiz yüzyıllarda otomasyon, çoğu insan için koşulları iyileştirdi. Bugün, daha az çiftçi ile daha verimli ve daha ucuz yiyeceğe ulaşabilirken; daha verimli fabrikalar ile daha fazla araba ve buzdolabına sahip olabilmenin keyfini çıkarabiliyoruz. Ayrıca evcil hayvan bakımından periodontal (diş ve diş eti) bakım hizmetlerine kadar neredeyse tüm insanların isteklerini karşılayabilecek bir hizmet ekonomisine sahibiz. Bunların hepsine sahibiz ve üstüne üstlük neredeyse tam istihdam da cabası! Günümüzün hızlı otomasyon dalgası aynı şekilde devam edebilir.
Kötümserler
Otomasyon karşıtı gruplar ise, işsiz bir geleceğe dikkat çekmektedir. Yüksek eğitimli ve teknoloji meraklılarının son derece iyi bir performans sergileyeceklerini söylerken, geriye kalan kişilerin işlerini robot ve yazılımların üstleneceğinden bahsederler. Bain and Company’in 2018’in başlarında hazırladıkları Makro Trendler Grubu raporuna göre, orta ve düşük gelirli işçiler en çok etkilenenler olmak üzere, mevcut işlerin %20-25’inin 2020’in sonuna kadar ortadan kalkabileceği tahmin edilmektedir. Bu senaryonun daha da altında kalan gelir eşitsizliği, günümüzün orta sınıf çalışanlarının dibe doğru kaymasıyla daha da kötüye gidecektir.
İnsan Yaratıcılığının Gücünü Göz Ardı Etmeyin!
Gerçekten de karşımızda iki farklı senaryo var. Peki biz tam olarak bunun neresinde duracağız? Mesela otomasyon yanlıların yanında yer aldığınızı düşünün. Elbet onlar da insan yaratıcılığının iş, bilim ve hayatın diğer katmanlarındaki dönüştürücü gücünün farkına varırlar.
Evet, otomasyon günümüzün milyonlarca işini ortadan kaldıracak, peki ya diğerleri? Bugün bile hayal dahi edemeyeceğimiz birçok rol… Ve inovasyon birçoğunu daha yaratacaktır.
Apple, Amazon, FedEx ve UPS’e bakın
Hayat sürprizlerle dolu. 1970’lerin Cupertino, California’sından bir avuç teknoloji meraklısının dünyanın en nüfuslu markasını ve yeni sektörler yaratan lokomotifini kuracağını kim tahmin ederdi ki? Bugün Apple 124,000 çalışana sahip ve beş yıl içinde 20,000 kişiyi daha işe almayı düşünüyor. 9,000 Amerikalı iş ortağı ve tedarikçiler de eklendiğinde, Apple 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor.
Bir başka örnek ise Amazon. 1993’te ufak bir ofis ve az sayıda depo ekibiyle başlasa da Kurucu Jeff Bezos şu anda 566,000 çalışana sahip. Şirketin ikinci genel merkezi şu anda yapım aşamasında ve 100,000 $ ortalama maaş ile 50,000 kişinin daha işe alınması planlanıyor. Amazon ve diğer online satış mağazalarının desteği ile FedEx ve UPS gibi kargo firmaları halihazırda yaklaşık 1 milyon kişiye maaş ödüyor.
Gelişen Endüstriler – Güneş Enerjisi
Endüstri alanları içerisinde güneş enerjisi 15 yıl öncesine kadar gözde değildi. Şimdi ise Amerika’da 260,000 kişiye istihdam sağlıyor. İstihdamın çoğunu elle kurulum işleri kapsıyor ve çalışan sayısı hızla artıyor. Günümüzde Amerika’daki her 50 yeni iş alanından birisi güneş enerjisi sektöründen.
1970 ve 1980’lerde endüstriyel robotlar kayda değer sayılarda ortaya çıktıklarında, güneş enerjisi ve benzeri yüzlerce girişimlerin yeni iş alanları yaratma potansiyelleri öngörülmüyordu. Eğer ABD ve diğer ülkeler ekonomilerindeki gelişmeyi sürdürebilirlerse, gelecek yıllarda yeni iş alanları yaratan daha farklı şirketler ortaya çıkacaktır.
Proaktif olmak
Tabi ki bazı gelişim sancıları olacaktır, peki olmadığında? İşverenler, hükümetler ve bireyler geçişi kolaylaştırmak ve otomasyonun, çalışanlara ve topluluklarına olan yararlarını sonuna kadar kullanmak adına adım atabilirler.
Yenilikçi ve proaktif programlar halihazırda kişileri tatmin edici ve dolgun maaşlı işlere sokuyor. Bu programlar çalışanlara stajyerlik ile beceri kazandırmaya ve bazı becerilerin yeniden şekillendirilmesini temel alıyor. Bu hususta en kilit nokta ise Üniversiteler ile yerel endüstriler arasındaki ortaklıklar. Sonuç olarak günümüzde bir zamanlar umutsuz olan ve yetenekli adaylar için yalvaran işverenler için aradaki boşluk başarılı bir şekilde kapanıyor.
Otomasyon insanların işlerinden daha tatmin olmalarının yolunu açacaktır. Sadece insanların kendi potansiyellerini geliştirebilecekleri platformların oluşturulması yeterli. Günümüzde böyle yaparak dünyamızı robotlar ve otomasyon ile inanılmaz bir biçimde değiştiriyoruz.
Robotlar İşimizi Çalacak Mı?
Kaynak : Forbes
İlginizi Çekebilir –> Yapay Zeka Hangi Meslekleri Yokedecek?