Her ülkenin olduğu gibi Amerika’nın da kendine göre bir araba alıp satma sistemi mevcuttur. Amerika’da kişinin araba satın alması ya da sahip olduğu arabayı satması aslında oldukça kolay bir işlemdir. Pek çok ülkede var olan noterlik işlemleri Amerika’da araba alıp satma süreci esnasında gerekli değildir.
Araba satın almak isteyen kişi 2 yol ile satın alma işlemini gerçekleştirebilir:
Dealer adı verilen yerlerden ya da sahibinden. Dealer, galeri anlamına gelmektedir. Amerika’da dealer adı verilen satış yerleri arabayı satmadan önce her türlü bakımını yapar ve tüm eksik parçalarını tamamlar. Bu sebepten ötürü dealer adı verilen yerlerden araba almak kişiye olduğundan daha masraflı bir fatura çıkarabilmektedir.
Sahibinden araba satın almak ise daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemin daha çok tercih edilmesinde hiç şüphesiz ki çok daha ekonomik olması çok büyük rol oynamaktadır. Araba satın alan kişi satın alma işleminden sonra gelen 10 gün içerisinde DMV’ e (Department of Motor Vehicle) giderek aracı satın aldığına dair bir form doldurur. Form doldurma işleminden sonra yaklaşık bir hafta içerisinde aracı satın alan kişinin evine aracın kendisine ait olduğuna dair bir belge gönderilir. Certificate of Title ya da pink slip adı verilen bu belgeyi de aldıktan sonra araç tamamı ile kişiye ait olmuş olur. Burada önemli nokta araç satın alma işlemi esnasında kişi Department of motor vehicles adı verilen kurumlarda aracı kendi üzerine alırken aracın fiyatının yüzde beşi kadar bir alım satım vergisi ödemek zorundadır.
Amerika’ da araç satma işlemi ise araç satın alma işleminden çok daha basittir. Araç satan kişinin Department of motor vehicles’ e gitmesine dahi gerek yoktur. Araç satan kişinin aracını sattığına dair Pink slip’ de küçük bir doğrulama formu doldurması yeterli olmaktadır.
Amerika’da Araba Alım Satımı İçin Gerekli Belgeler:
Amerika’ da araba alım satım işlemi için noterler kullanılmaz. Bu sebepten ötürü de alım ve satım işlemleri yalnızca alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen işlemlerdir. Bu yüzden araba satın alan kişi ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek sorunlara karşı ödemeyi yaptığına dair bir imza almalıdır. Tüm bunların yanında araç ilanlarında dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta mevcuttur. Aracını satmak isteyen kişi ilan verirken ‘As Is’ ya da ‘safety e test’ şeklinde not düşer. Eğer ki ilanda araç için ‘As Is’ yazıyor ise satıcı, arabasında çıkacak hiçbir sorundan ve arızadan mesul olmadığını ve arabanın tamamen sağlam olduğuna kefil olmadığını belirtir. Bu durumda araçta ortaya çıkabilecek tüm sorunların giderilmesi için aracı satın alan kişi cebinden para ödemek zorundadır. Ancak ilanda araç için ‘safety e test’ yazıyor ise satıcı arabasını tüm kontrollerden geçirmiş ve sağlam olduğunu garanti ediyor demektir. Araçların fiyatları da ‘As Is’ ya da ‘safety e test’ olmasına göre birbirlerinden farklılık göstermektedir.
Amerika’da Araba Kiralamak
Akaryakıt fiyatlarının uygun olması ve vergi oranlarının da oldukça düşük olması Amerika’da araç kiralama oranlarının yükselmesinde çok büyük rol oynamaktadır. Üstelik diğer pek çok ülkeye göre de oldukça kolay bir süreçten oluşmaktadır. Araba kiralama işlemi her türlü araba kiralama şirketi aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Amerika’da araba kiralama işlemini gerçekleştirebilmek için yalnızca iki şart bulunmaktadır: 18 yaşını doldurmuş olmak ve uluslararası geçerli bir ehliyete sahip olmak.
Amerika’da araç kiralarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kişi sayısına ve eşya miktarına uygun genişliğe sahip bir araç kiralanmalıdır.
- Bütçeye en uygun araç modeli seçimi yapılmalıdır.
- Araç kiralama işlemi bir grup tarafından yapılıyor ise grupta bulunan en büyük yaşa sahip kişinin aracı kiralaması en avantajlı seçenektir. Çünkü Amerika’da kural olarak yaş arttıkça araç kiralama vergisi azalış göstermektedir.
- Aracın, araç kiralama şirketinden sağlam olarak teslim alındığına emin olunmalıdır.
- Araç kiralama şirketinin sunduğu ve imzalatacağı tüm belgeler eksiksiz bir şekilde okunmalı ve emin olunmayan kısımlara kesinlikle imza atılmamalı, onay verilmemelidir.
Uluslararası ehliyete/belgeye sahip olan kişilerin Amerika’da araç kiralamaları sırasında ek masraflar çıkacaktır. Bu kişilerin Amerika’ya ait ehliyetleri olmadığı için ve Amerikan vatandaşı olmadıkları için ek olarak sigorta (insurance) yaptırmaları gerekmektedir. Bunun yanında araç kiralanacak ve kullanılacak bölgede paralı geçiş yolları (toll-road) ve/veya tüneller/köprüler varsa, aracınızı teslim ederken sürpriz cezalarla karşılaşmamak için kiralama sırasında bu geçişleri kapsayacak hizmetler (bizdeki HGS-OGS gibi) almalısınız. Uzun süreli kiralamalarda kilometre (mileage) sınırı da vardır. Katedeceğiniz yolu hesaplayarak buna dikkat edin. Son olarak da araç kiralamalarında aracınızın deposunu kiraladığınız gibi geri vermeye çalışın. Daha düşük bir depo verirseniz, farklı tarife ile size fatura edebilirler.
Güvenli Sürün & Trafik Kurallarına Uyun !
Bu yazı ilginizi çekebilir –> Amerika’da Ehliyet Almak