Anasayfa Girişimcilik Dünyanın En Fazla Milyarder Mezun Veren 28 Üniversitesi

Dünyanın En Fazla Milyarder Mezun Veren 28 Üniversitesi

10 min read
0
0

Bazı üniversiteler güçlü ve ileri görüşlü sanat programlarıyla bilinir. Bazı üniversiteler ise en iyi mühendislik okullarından birisi olabilir. Ama birkaçı farklı bir konuda diğerlerinden ayrılıyor: Forbes 400 listesine dahil olanlar. Forbes’in yıllık Amerikanın en iyi 660 üniversitesinin sonuçlara dayalı sıralamasının ışığında, okulların kaç milyarderi mezun verdiğine baktık (En zengin 400 kişinin mezun olduğu okullar baz alınarak hesaplandı).

Belki sizin için sürpriz olabilir ama en fazla milyarder mezun veren okul Harvard değil. Bir başka Ivy League kurumu olan Pennsylvania Üniversitesi. Bu Philadelphia üniversitesi 406 Forbes 400 üyesinden 21’ini yetiştirdi. (Hank ve Doug Meijer kardeşler gibi servetlerini paylaşanlar olduğundan dolayı Forbes 400’de 400’den fazla kişi var.)

Dünyanın En Fazla Milyarder Mezun Veren 28 Üniversitesi

Dünyanın En Fazla Milyarder Mezun Veren 28 Üniversitesi listesinde Harvard 2. sırada!

Bir diğer Pennsylvania Üniversitesi mezunu ise Elon Musk. PayPal’ın kurucusu, Tesla motorları ve SpaceX’in şu anki CEO’su olan Elon Musk, Kanada’da bulunan Queen’s University’den transfer oldu ve hafta sonları evini bir gece kulübüne dönüştürerek üniversite masraflarını ödedi. Elon Musk ekonomi ve fizik bölümlerinde lisans eğitimi aldı ve ilk atılımını gerçekleştirmek için Stanford’da fizik doktorasını yarıda bıraktı.

Milyarder Pennsylvania Üniversitesi mezunları arasında Laurene Powell Jobs, Steve Jobs’un boşandığı karısı ve kumarbaz Steve Wynn da bulunuyor. Ama okulun bugünlerdeki en ünlü mezunu şüphesiz ki iki yıl Bronx’daki Fordham Üniversitesinde okuduktan sonra Pennsylvania Üniversitesine transfer olan Donald Trump. Donald Trump 1968 yılında üniversitenin meşhur Wharton Okulu’ndan ekonomi lisansı aldı. Aynı zamanda oğlu Donald Trump Jr. ve kızı Tiffany Trump da Pennsylvania Üniversitesine gittiler.

Harvard ve Yale, Forbes 400’e 14’er mezun vererek ikincilikte berabere durumdalar. Harvard, ülkenin en genç milyarderlerinden birisi olan ve Airbnb’nin kurucalarından olan 32 yaşındaki Nathan Blecharczyk’ın kendi okullarından bilgisayar bilimleri diplomasına sahip olmasıyla gurur duyuyor. Diğer Harvard mezunları arasında, Los Angeles Clipper’ın sahibi ve Microsoft’un eski CEO’su Steve Ballmer ile petrol kralı John D. Rockefeller’in hayatta kalan son torunu olan David Rockefeller bulunuyor.

Harvard, mezunlarıyla olduğu kadar Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve dünyanın en zengin adamı olan Bill Gates gibi okulu yarıda bırakanlarıyla da ünlüdür.

Harvard’ın en büyük rakibi olan Yale, en bilinen mezunu için Harvard’a teşekkür etmesi gerekiyor. Özel sermaye devi Blackstone Grubu’nun kurucularında Stephen Schwarzman, ilk tercihinin Harvard olduğunu söyledi. Harvard başvurusu reddedilince Yale Üniversitesine gitti (Daha sonradan Harvard Business School’dan işletme mastırı yapmaya hak kazandı). Geçen sene Schwarzman Bloomberg’de eski Harvard dekanının ona yazarak onu reddetmenin bir hata olduğunu kabul ettiğini söyledi. Kayda değer Yale mezunları arasında FedEx’in kurucusu Fred Smith ve M&M, Snickers gibi markaları elinde bulunduran Mars şekerleme firmasının sahipleri olan John ve Forrest Mars gibi isimler bulunuyor.

En fazla milyarder mezun veren 4. Üniversite, Forbes 400’ün 13 üyesini mezun veren batı sahili okulu Stanford Üniversitesi. Üniversitenin Silikon Vadisi’ne olan yakınlığı göze çarpar. Mezunları arasında birkaç teknoloji milyarderi bulunur. Snapchat’in kurucuları olan Evan Spiegel (26 yaşında ve en genç Amerikalı olma ünvanını sürdürmekte) ve Bobby Murphy okulun Kappa Sigma klup evinde tanıştılar. Mesajlaşma devi WhatsApp’ın kurucusu Brian Acton da LinkedIn’den Reid Hoffman gibi Stanford Üniversitesinde eğitim gördü. Ayrıca Jim Breyer ve Peter Thiel gibi iki önemli teknoloji yatırımcısı da bir zamanlar Stanford Üniversitesini evleri olarak görüyorlardı.

Bir başka Kaliforniya okulu olan, Güney Kaliforniya Üniversitesi de kendisini milyarder fabrikası olarak ileri sürdü. Bulut programlama (SalesForce) firmasının finansör ortağı Marc Benioff ile Casino ve Ultimate Fighting Championship (UFC) patronu Frank Fertitta da Güney Kaliforniya Üniversitesi mezunlarından. Star Wars’ın yönetmeni ve yapımcısı George Lucas ise bu üniversitenin Sinema Sanatları Okulunda eğitim gördü. Forbes 400’ün 11 üyesi Güney Kaliforniya Üniversitesi mezunudur.

Yüksek ücretli özel okullar, Forbes 400 üyesi olmanın tek yolu değil. Birkaç devlet üniversitesi de fazla sayıda milyarderi mezun vermesiyle övünmekte. Michigan Üniversitesinin, Google’nin kurucularından olan Larry Page dahil 6, Michigan Eyalet Üniversitesi ise Quicken Loans ve Cleveland Cavaliers’in sahibi olan Dan Gilbert dahil 4 milyarder mezuna sahip. Ayrıca iki Kaliforniya devlet üniversitesinin de çok sayıda milyarder mezunu bulunuyor; UCLA (eski Univision genel başkanı Jerry Perenchio dahil olmak üzere 5) ve Berkeley (“Çürük tahvil” kralı Michael Milken dahil olmak üzere 4).

Belki de en şaşırtıcı olan tespit: Forbes 400 üyesi olan 406 kişiden 108’inin (listenin çeyreğinden fazlası) diplomasının bulunmaması.

Bu kategoriye Paychex’in kurucusu Tom Golisano gibi sadece ön lisans mezunu olanlar ve yatırımcı George Soros gibi ABD dışında eğitim görmüş olanlar da dahil (George Soros, Londra Ekonomi Okulu mezunu). Çoğu ise Oracle’nin kurucularından olan Larry Ellison ve bilgisayar dâhisi Michael Dell gibi okulu yarıda bırakanlardan.

Geriye kalanlar ise hiç üniversiteye gitmemiş olanlar. Bunlara Dole Foods’un CEO’su David Murdock da dahil. David Murdock 9. Sınıfta liseyi bırakıp 2. Dünya savaşına sürüklenene kadar bir benzin istasyonunda çalıştı. Savaştan evsiz ve parasız dönen Murdock, bazen Detroit parkında çalıların altında uyurdu. Bir hayırsever ona yerel bir lokanta alması için 1.200 $ kredi almasına yardımcı oldu. Murdock, lokantasını kâra dönüştürdü ve milyarlarca dolarlık bir servet biriktirmeye başladı.

Kaynak : Forbes
Daha Fazla
Load More In Girişimcilik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlginizi Çekebilir

Yurt Dışı İş İmkanları ve Çalışma Şartları

Günümüzde pek çok kişi daha iyi yaşam standardına sahip olabilmek için yurt dışında iş imk…