Anasayfa Amerika OPT Vizesi Nedir? 

OPT Vizesi Nedir? 

6 min read
0
0
OPT Vizesi

OPT Vizesi, Amerika’da okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin okul bitiminden sonra, Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışabilmeleri için almaları gereken vizedir. Açılımı “Optional Practical Training” Seçmeli Pratik Eğitim olan bu vize matematik, mühendislik, bilim ve teknoloji bölümünden mezun olmuş yabancı uyruklu öğrencilere 29 ay boyunca, kendi branşı olan bir işte, çalışma izni vermektedir.

OPT Vizesi 4 Nisan 2008 den önce, 12 aylık bir süre için izin vermekteydi, bu vizenin uzatılması çok daha fazla talep görmeye başlamasına sebep olmuştur. Amerika için de yararlı olan bu durum, yetenekli öğrencileri çalıştırarak başarılı iş verimi ile dünya ekonomisi üzerinde rekabet avantajı yakalamış olmaktadır. OPT Vizesi, Amerikan iş hayatına eğitimli insan kaynağı kazandırmanın yanında, sertifika ve diploma sahibi öğrenciler için de, önemli bir deneyim ve daha ilerisi için referans kaynağı olarak oldukça önemlidir.

OPT Vizesi Hazırlığı İçin Ne Yapmalı?

Bu vizeyi alma işlemleri için öğrencinin mezuniyetinden sonraki 60 gün içerisinde, mutlaka başvuru yapmış olması gereklidir. F1 vizesine sahip olan yabancı uyruklu öğrenciler, OPT vize işlemi yaptırmak istediklerine dair okula başvuruda bulunarak, IRS için gerekli olan belgeleri temin ederek, dosyanın işleme girmesini sağlamalıdırlar. Onay alması halinde OPT vize kartı adresine gönderilmektedir. Bu süreç yaklaşık iki ay içinde tamamlanmaktadır. Ancak bu başvuruyu yapmış olduğunuzda F1 vizenizin zamanının dolmamış olması gereklidir. Aksi halde başvurunuz kabul edilmiş olsa da, tekrar Amerika’ya giriş yapamazsınız.

Bu Vizeye Sahip Olmak İçin Şartlar Nelerdir?

OPT Vizesi, F1 öğrencilerine iki farklı şekilde verilebilmektedir. İlk olarak, F1 statüsü olmadan bir akademik takvim içerisinde, bir üniversitede ya da benzer eğitim kurumunda, ABD Göçmenlik Sertifikasına sahip olarak çalışmış olmak gereklidir. Bu başvuru okul öncesi ya da göçmen vizesi ile çalışma hayatında olup, yılsonunda öğrenci statüsü kazanarak, baş vurulduğu takdirde değerlendirilebilir. Diğer şart ise öğrenci olarak alınmış vize ile eğitimi tamamlayıp, okulun bitmesine yakın yapılan başvuru şeklidir. OPT Vizesi haftada 20 saat ya da yarı zamanlı eğitim kurumlarında çalışmak için 12 ay olarak verilmektedir. Daha önce değindiğimiz mühendislik gibi özel eğitim alanlarında elde edilmiş başarılar gereği 29 aya kadar uzatılabilmektedir. Kısaca, öğrenci çalışma vizesi için şart olarak, öğrenci olmadan elde edilmiş bir ABD çalışma vizesine sahip olarak, öğrenciliğe geçmek ya da okulda eğitimin tamamlanmasına müteakip çalışma başvurusunda bulunmak, gerekmektedir. Amerika Göçmenlik Bürosu’na OPT Vizesi için öğrencinin yerine okul yönetimi başvuru yapar. Şartları uygun görülenlerin, istenen belgeleri tamamlamasıyla yasal olarak öğrenci çalışan; stajyer olarak iş hayatına girmesi sağlanır. Bu ilk iş deneyimi, öğrenim görülen alanla ilgili olduğundan, öğrenciye özel bir referans ve mesleği konusunda edinim sağlar.

Eğitimin tamamlanmasının ardından önce, OPT ve süresi tamamlandığında (H-1B) geçici çalışma vizesi alarak, Amerika’da daha uzun süreli çalışabilmek mümkündür. OPT Vizesi ile çalışılan yerin ABD Vatandaşlık ve Göçmen Ofisi’ne (USCIS) yapacakları başvuru ile sponsor olarak başarılı çalışanı için bu vizeyi talep etme hakları bulunur.

Daha Fazla
  • Sertifika Programı

    Sertifika Programları

    Sertifika Programı Nedir? Sertifika programları kısa sürede ve uygun bütçelerle eğitim alm…
  • Referans Mektubu

    Referans mektubu üniversite başvurunuz için en gerekli unsurlardan biridir. Amerika‘…
  • TOEFL İçin 10 Ücretsiz Kaynak

    TOEFL yurt dışında eğitim almak isteyen her öğrenci için gerekli bir durum haline geldi. T…
Load More In Amerika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlginizi Çekebilir

Abitur Programı Nedir? 

Alman lise bitirme sınavı olarak adlandırılan Abitur (Hochschulreifeprüfung – Yüksek Okul …