1963 yılında ortak pazar kurmak amacıyla Benelüks topluluğu ülkeleri, Fransa, Almanya ve Türkiye arasında Ankara’da imzalanan anlaşma ECAA(European Community Association Agreement), kısaca Ankara anlaşması olarak bilinir. Birçok hüküm içeren anlaşmada, hayata geçirilmiş olan Avrupa Birliği Topluluğu ülkelerindeki bazı imkanlardan, anlaşmaya taraf olan ülke vatandaşlarının faydalanması öngörülmüştür. Türkiye Avrupa Birliğine üye değildir ancak, Ankara anlaşmasının ana amacı olan Gümrük Birliği anlaşmaları ve çeşitli kanun, yönetmelik ve yönergelerinde yer verilen imkanlardan yararlanmaktadır. Anlaşma Bulgaristan ve Romanya’yı da kapsar biçimde imzalanmış olsa da bu ülkeler bugün Avrupa Birliği üyesi olmuşlardır ve anlaşamaya taraf olarak sadece Türkiye kalmıştır.
Ankara Anlaşması ile İngiltere göçmenlik konusu hakkında ülkemize bazı kolaylılar sağlamaktadır. Kısaca, İngiltere’de geçici olarak çalışabilir, iş kurabilir, kalıcı olarak yerleşim talebi ve İngiliz vatandaşlığı gibi haklardan yararlanılabilinir. Bu kolaylıklardan öğrencilerde farklı koşullar ve vize seçenekleri ile İngiltere göçmenlik ve öğrencilik haklarından yararlanabilir. Bu özel ayrıcalıklar, Ankara anlaşmasının ülkemiz vatandaşlarına tanıdığı özel bir durumdur.
Ankara Anlaşması ile İngiltere Vize Tipleri
İngiltere’de ortaöğretim ve lise, dil, doktora, master, lisans ve önlisans, yaz okulu ve mesleki eğitim programlarından faydalanılabilinmektedir. İngiltere, öğrenciler için farklı vize imkanları sağlar. Bunlar vizeler, Tier4 General, Tier4 Child Student, Student Visitor ve C-Visit Student, olarak sınıflanmıştır.
Tier4 General, Uzun Süreli Öğrenci Vizesi’dir. 6 aylık süreden daha uzun eğitim programları için verilir.
Tier4 Child Student, 6 aydan kısa süreli eğitimler ve 4-17 yaş aralığındaki öğrencilerin eğitim programları için verilir.
Student Visitor ve C-Visit Student, 6 aydan kısa süreli mesleki eğitim, dil kursu gibi kısa süreli eğitim programları için verilen vizelerdir. Bu vizeler ile İngiltere göçmenlik ve öğrencilik haklarından, Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre vatandaşı olmayan ülke vatandaşları da faydalanabilir. Göçmenlik konusu ise öğrencilik hayatının sonunda vizelerin tekrar yenilenmesi ve farklı şartlardaki yeni vize işlemleriyle hayata geçer.
2016 yılındaki değişiklikler ile İngiltere göçmenlik kurallarında bazı değişiklikler yapıldı. Özellikle Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşlarının göçmenlik haklarındaki maddi düzenlemeler, bazı zorlukları da beraberinde getirdi. Ülkemiz vatandaşları ve vize ile öğrenci olarak İngiltere’ye gidip, Ankara anlaması gereği Turkish Employed vizesi başvurusunda bulunabilmektedir. Bu vize ile öğrenci olarak ilk 2 yıl ve sonrasında uzatma alarak 8 yıllık süreçte, İngiltere’de kesintisiz 10 yıl yaşayarak, İndenfinite vizesi ile İngiltere göçmenlik başvurusunda bulunabilirler. Benzer şekilde 12 ay kesintisiz olarak ve iş yeri değişikliği olmadan Au Pair vizesi ile çalışanlarda göçmenlik başvurusunda bulunabilmektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse Ankara Anlaşması ile İngiltere yaşamı için yasal çalışma iznine tabi vize sahipleri ve öğrenciler, her yıl vizelerinin şartlarını taşıdıkları sürece, uzatma hakkına sahiptirler. İngiltere’de, okullarının bitimi ile iş yaşamına girme isteği olanlara, Ankara anlaşmasının sağladığı önemli bir kolaylıktır. Hem öğrencilik hem de çalışma için İngiltere vize şartlarının detaylarını araştırarak sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.